Statusrapport 4 – mot nya djärva mål

Nu när jag äntligen har genomfört den uppdatering av hemsidans tennsoldatssektion som jag planerat i ett år (och talat om på den här bloggen sedan starten) är det väl dags att runda av och lägga upp linjerna för kommande projekt.

Den där åtgärdslistan som jag har nämnt vid ett flertal tillfällen är trots allt inte helt avklarad. Färgproblem ställde till det för mig och gjorde att det aldrig blev aktuellt att reformera en av de ryska skvadronerna . Detta eftersom Englandsresan, under vilken jag bunkrade upp den svåråtkomliga färgen, ägde rum för sent och nu har jag inte tid med att måla tennsoldater .

De ryska bataljonerna behöver dessutom möbleras om eftersom ryska pikenerare inte var koncentrerade i mitten av bataljonen utan var utspridda i det första ledet. Detta kräver att rätt många tennsoldater byts ut och jag hade inköpt en form med en pistolskjutande soldat som skulle användas till att göra ryska pikenerare (som var beväpnade med pistoler).  Prince Augusts nyhetsbrev i april som utlovade nya pikenerarformar fick mig dock att avvakta med dessa förändringar.

Tyvärr har det sedan dess varit tyst från Prince Augusts sida och flera tecken tyder på att de har ändrat sina planer.  Det ursprungliga meddelandet nämnde att bilder på de nya figurerna skulle publiceras samma månad. Detta skedde inte. Adam Zayer som mejlade till Prince August om detta fick se den efterlängtade bilden (som vidarebefordrades till mig) och fick budskapet att Prince August vill vänta med publiceringen till senare i sommar då nytillskotten skulle vara bättre utvecklade. Nu är emellertid sommaren snart slut och jag har inte hört något från Prince August. Ett besvärande faktum är att det ursprungliga meddelandet i nyhetsbrevet är borttaget från deras blogg (eventuellt fanns det aldrig där, men i så fall har mitt minne lurat mig rejält). Om tystnaden fortsätter fram till vintern så kommer jag att återgå till den ursprungliga planen och göra pistolskjutande ryska pikenerare.

Det jag har planerat för vintern är alltså att göra fler ryska tennsoldater. Förändringarna kommer att innebära att rätt många gamla tennsoldater ”blir över” och dessa kommer att användas till en ny rysk skvadron och en ny rysk bataljon (Semjonovska gardet). Den stora ryska bataljonen kommer dessutom att förstoras så att den kommer upp i 110 man. Den stora svenska bataljonen kommer då också att förstoras så att den blir lika stor (och tar emot det Preobrazjenska gardets överblivna pikenerare). En del av de många överblivna pikenerarna från den stora ryska bataljonen kommer att också målas om och ingå i en ny Västmanlandsbataljon.

Det är rätt mycket som behöver göras och risken är rätt stor att jag inte kan göra en paus från tenngjutningshobbyn nästa år. Men mycket mer än det jag nyss nämnt kommer inte att göras under resten av det här året och nästa . För jag tänker inte köpa en ny bokhylla för mina tennsoldater utan de får nöja sig med det befintliga utrymmet (åtminstone fram till 2012). Och som ni kan se på hemsidan finns det inte så mycket ledigt utrymme på tennsoldatshyllorna.

När jag väl sätter igång med att göra nya tennsoldater ska jag försöka uppdatera bilderna på tennsoldatssektionen lite oftare. För när det är många bilder som ska tas på en gång räcker inte tålamodet för att hitta de bra vinklarna. Den här gången blev dock fotograferingen lättare tack vare det tips jag fick från Juhana Siren om att lägga en tunn papparshanduk över kamerablixten. Blekningseffekten som jag har klagat över så mycket minskades dramatisk. Men effekten hemsidans bilder är inte lika stor som effekten på arbetet med att ta fran dessa bilder.  Tidigare var många bilder som jag tog helt oanvändbara eftersom jag kom för nära tennsoldaterna och ljuset som reflekterades från bokhyllans björkfaner blev alldeles för starkt. Nu är detta inget problem längre och jag kan fotografera från vilken vinkel som helst och få okej bilder. Hade jag haft mer tid på mig skulle jag nog ha utnyttjat den fördelen bättre.

Avslutningvis kan jag avsluta den gamla följetongen om varför sökmotorerna nobbar min blogg. Jag nämnde i ett PS till inlägget om Den svenska högerflygeln vid Poltava att det var bloggens ”privacy settings” som spökade och det syntes inte på min kontrollpanel förrän bloggens mjukvara uppgraderades. Nu har jag emellertid i snitt drygt tolv besökare om dagen och trots att det är sommar just nu (då min besöksstatistik brukar halveras ) är det en fördubbling av hur det var innan.

Det här inlägget postades i Prince August, Statusrapporter. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *