Fler raka pikar plus småfix

SAM_0624 (500x361)

En ny omgång med 15 pikenerare har fått nya spikraka pikar. Det är min avsikt att försöka hinna med 15 stycken i veckan så att jag blir klar med alla innan sommaren är över. Dessutom gör jag andra förändringar förutom raka pikar som bärs så att de är längre ifrån marken. Anders Larsson har tidigare upplyst mig om att värjfästen och doppskon på värjbaljan i allmänhet var svärtade (Närke-Värmland var ett undantag som hade förtennat dessa detaljer). Jag har dock målat mina tennsoldater så att värjfästen, doppskor och spännen har samma metallfärg som knapparna, vilket alltså inte var korrekt. Så i samband med bytet av pikar kommer jag nu att även måla över metallfärgen på värjfästen och doppskor med svart färg. Spännen till skor och bälten ska dessutom i allmänhet ha varit av mässing så mina regementen med tennknappar kommer även att få dessa ommålade.

Bilden ovan föreställer västmanlänningar i två typer av uniformer som har fått dessa smådetaljer justerade. De karpusbärande soldaterna är mina ursprungliga västmanländska Poltava-bataljoner som nu har blivit Kliszow-bataljoner eftersom Bengt Nilsson upplyste mig för att par år sedan om att Västmanlands regemente hade hattar under det ryska fälttåget. Detta har medfört att karpusernas utseende är ändrats från de tidigare svart-blå karpuserna med gul galon till de nuvarande blå-gula som regementet bar vid Kliszow.

En följd av detta är att jag kommer att ägna mycket av sommaren åt underhåll av mina befintliga tennsoldater. Jag tänker dock inte fortsätta att redovisa varje omgång på den här bloggen utan jag kommer nöja mig med att berätta när allt arbete är färdigt. Och förhoppningsvis kommer jag även att hinna med att måla helt nya tennsoldater också under sommaren.

Det här inlägget postades i Statusrapporter. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *