Adelsfanans uniform hösten 1709

Lite sent omsider publicerar jag utdrag ur en källa som Anders Larsson hittade i Lunds universitet (DLG Historiska handlingar 16:10 fol 175-185. 1709-10-04.) och tipsade mig om under julen. Närmare bestämt ett brev daterat från hösten 1709 som ingår i ätten De la Gardies samlingar. Det beskriver hur uniformen för den återuppsatta Adelsfanan skulle se ut och det är framförallt två saker som är intressanta med den beskrivningen.

För det första så avviker den från Lars-Erik Höglunds bok genom att galoner på hattar och kappkrage anges vara vita istället för av silver.

För det andra uppges ficklocken ha enbart tre knappar istället för de sju knappar som var det normala för den karolinska uniformen. Enligt Höglunds bok förekommer ficklock med tre knapphål även i Livregementets uniform 1700, men annars är detta något som förknippas med m/1756 som ersatte den karolinska uniformen.

Nedan följer det utdrag ur brevet som Anders Larsson har renskrivit. Jag har publicerat det som en bildfil eftersom jag annars inte har kunnat bevara textformatet i ett blogginlägg.

Adelsfanan

Det här inlägget postades i Uniformer. Bokmärk permalänken.

7 svar på Adelsfanans uniform hösten 1709

 1. Lars-Eric Höglund skriver:

  En kommentar angående Adelsfanans mundering 1709:

  Det är alltid trevligt att någon annan grundforskar i ämnet Karolinska uniformer.
  Nu är det emellertid som så, att ovan nämnda skrivelse finns återgiven i Meddelande från Armémuseum, Meddelande VI, 1943, sid. 164 – 168. Med illustration av ficklock och knapp.
  Generalmönsterrullan från 1710, säger ändock att Adelsfanan fick silvergaloner på hatt, m.m. Tydligen kostade man på regementet, såsom varande ett rangregemente, dylika även om specifikationen förespråkade den billigare vita.
  Vi får nog utgå från att generalmönsterrullor är pålitligare källor än ett uniformsförslag!

 2. Anders Larsson skriver:

  Se min kommentar svar på detta inlägg under Adelsfanans uniformering 1709, del 2.

 3. Anders Larsson skriver:

  Generalmönsterrullan åren 1710-12 ur Östergöta och Smålands kompani:
  Bild 3360 ”fattas hwit camelhårsgallon till hatten”.
  Bild 3140 ”hwit gallon till kappa”.
  Bild 3120 ”Kappan förbättras med hwit Gallon”.
  Bild 3080 ”Kappan lagas med blått foder och Hwit ull gallon”
  Bild 3010 ”Till kappkragen skaffas en hwit gallon”.
  etc
  etc

 4. Johan Gaerdin skriver:

  Hej Orjan,
  en liten liten detalj men anda: I texten ’Specification ock uppsatts…’ framgar det att rocken har en ’flits’ – axelklaff – pa hoger axel for Carabinremmen. Dels ar den intressant eftersom knappen sitter langst ut mot armen och inte vid kragen, men framfor allt har jag alltid forutsatt att karbinremmen bars over vanster axel och karbinen foljaktligen placerad vid ryttarens hogra sida. Felskrift eller har jag fattat fel?

 5. Örjan Martinsson skriver:

  Jo, du har nog rätt. Jag har också utgått från att karbinen hängde på höger sida medan värjan bars på den vänstra sidan. Men så som texten är skriven kan den väl inte tolkas på annat sätt än att karbinen skulle hänga på vänster sida.

 6. Johan Gaerdin skriver:

  …fast i sa fall ar det nog unikt for Adelsfanan, i alla fall om man konsulterar bildmaterial fran vilken europeisk arme som helst under epoken – inte en enda ryttare som inte har karbinen pa hoger sida, ganska naturligt om man ar hogerhant och dessutom vill fora varjan utan onodig vikt pa axeln. Vilket skulle bevisa…att det inte var battre forr med specifikationer for statlig upphandling???

 7. Anders Larsson skriver:

  Ja de gamla handlingarna kan vara lite besvärliga att tolka.Tror inte texten innehåller några större överraskningar i det fallet, men skrivarna var inte alla gånger så bra med kommatecken och punkter i sina texter.
  Karbinremmen skall vara över vänster axel och kartuschremmen över höger axel som alltid. Man kan tolka originaltexten så här i en värld av bättre meningsbyggnad:

  På höger axel sätts en ”flitts” (axelsnodd), som fästs in vid kragan med ett knapphål (dvs att knapphålen är vid kragen). På andra armen (dvs vänster sida) knäpps den igen (också med en flitts) över karbinremmen. Knappan (knapparna) är av samma modell som fram på rocken och fästes (flittsarna sys fast) ytterst på axlan (axlarna).

  Det är min tolkning för att göra originaltexten förståelig.
  Om man tittar på svenska kyller från slutet av 1600-talet så är det två axelklaffar med knapparna invid kragarna (Livrustkammaren). Likaså samtida målningar från Gadebusch, Düna och förordningar mm visar svenska ryttare med karbinen till höger med remmen över vänster axel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *