Alla grenadjärer utbytta och fler livgardister

Nya tennsoldater

Livgardets 23 man starka grenadjärbataljon med grenadjärmössor har nu ersatts med soldater med trekantiga hattar. Likaså har 12 grenadjärer från andra regementen blivit ersatta med tennsoldater med trekantiga hattar.

Dessutom har jag passat på att gjuta och måla 18 musketerare som står i halt. Dessa är avsedda att användas i en stor skjutande bataljon (98 man) som jag nästan kan bilda genom att använda de skjutande livgardister från mina två minibataljoner. Det är egentligen bara pikenerare som nu saknas för att göra den komplett. Dessa kommer dock inte att gjutas tills Prince Augusts nya formar har kommit ut. Den stora bataljon som jag redan har, har blivit utökad med sex anfallande musketerare för att få proportionerna mellan musketerardivisionerna att passa bättre med pikenerardivisionen.

Gamla tennsoldater som har målats om (och "beskurits")

De gamla livgardesgrenadjärerna har målats om till ett grenadjärkompani tillhörande det sachsiska regementet (enda förändringen är att västarna har målats blåa).

De sex knäststående grenadjärerna från övriga regementen har gjorts om till dalkarlar (en förberedelse till en skjutande minibataljon tillhörande Dalregementet). Eftersom det finns belägg för att Dalregementet hade grenadjärmössor har två av dem fått behålla dessa, de övriga har gjorts om till karpusar.

Två marscherande grenadjärer har gjorts om till västmanlänningar iförda karpus (och dessutom fått sällskap av ytterligare nygjorda västmanlänningar, snart har jag en hel minibataljon).

De två handgranatkastande grenadjärer har fått halsdukarna ommålade från svart till vitt och därmed förflyttats från Smålands tremänningsregemente till Dalregementet.

Gamla grenadjärer innan de målades om och fick mössorna avklippta.

Slutligen kan jag visa ”före”-bilden av de sista grenadjärerna (vissa detaljer i mässing samt vita halsdukar hade dock redan blivit målade när bilden togs).

De två rödklädda grenadjärerna från Jönköpings regemente har sparats oförändrade eftersom deras mössor överensstämmer med en bevarad mössa från ett okänt regemente som ryssarna tog som krigsbyte.

De två underofficerarna med ljusblå strumpor har däremot inte bevarats eller målats om. De tillhörde livgardets grenadjärbataljon, men i likhet med denna så hade inte heller det sachsiska regementets underofficerare några grenadjärmössor. Jag har därmed ingen användning för dem. Deras påklistrade mössor har visserligen tagits av och gjorts om till karpusar som jag sedan placerat på två västmanländska pikenerare. Men kropparna kommer snart att smältas ned.

Tennet lär behövas för jag är långt ifrån klar, fortsättning följer…

Det här inlägget postades i Tennsoldater. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *