Valresultat

Den här helgen har jag inte heller målat några tennsoldater utan istället vilat ut mig efter en väldigt hektisk maj månad då jag inte har haft mycket privat tid. Nu har i alla fall sommaren kommit och det är hög tid att jag äntligen börjar få fort på hobbyhjulen igen.

Något som jag dock har hunnit med under veckan är att uppdatera min sida om Europaparlamentsvalen med de senaste nationella valresultaten. Resultaten på Europanivå kommer att dröja tills gruppindelningen i Europaparlamentet är klar.

Det speciella med det senaste valet är att nio partier för första gången tog sig över 4%-spärren i ett nationellt val. Om detta upprepar sig i riksdagsvalet i höst kommer vi att få problem då vårt valsystem inte är designat för att hantera så många partier. Redan i förra valet, då åtta partier valdes in, räckte inte antalet utjämningsmandat till för en helt proportionell mandatfördelning. Moderaterna och Socialdemokraterna fick för många mandat och småpartierna fick för få. Det var dessutom mycket nära att Alliansen skulle ha fått fler röster än den samlade oppositionen men ändå färre mandat. Som en följd av detta pågår en process att ändra vallagen. Men eftersom det innebär en ändring av grundlagen kan det inte träda i kraft förrän i valet 2018. Det finns därmed en betydande risk att valresultatet i höst inte kommer att återspegla folkviljan.

Det här inlägget postades i Uppdateringar på hemsidan, Övrigt. Bokmärk permalänken.

6 svar på Valresultat

 1. Henrik Andersson skriver:

  Tillbaka till tennsoldaterna.
  Röda soldater är inte socialdemokrater utan danskar och kanske sachsare.
  Gröna soldater är inte miljöpartister utan ryssar och om de sitter till häst bohuslänningar. Blå krigare har inget med högern att göra utan är svenskar.

 2. Örjan Martinsson skriver:

  Och de rosa soldaterna…?

 3. Henrik Andersson skriver:

  Vilket eländigt regemente hade rosa uniformer?

 4. Örjan Martinsson skriver:

  Under Fredrik den stores tid var det faktiskt många preussiska regementen som hade rosa uppslag. Förklaringen till det är troligen att rosa och mörkblått var färger som fungerade ihop. Och även om många tror att Fredrik den store var homosexuell så var det ju först i mitten av 1900-talet som rosa kom att uppfattas som en feminin färg

 5. Henrik Andersson skriver:

  Hitta ett regemente med rosa rock. Finns säkert om man letar länge och väl.

 6. Henrik Andersson skriver:

  Janitscharer verkar ha haft kläder i rosa eller om det nu ska varit lilla? Men de är kanske lite utanför ungefär som FI är i politiken?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *