Bloggtips och konsultarvoden

Med anledning av Prince Augusts satsning på sjuårskriget har Steve Metheringham startat en ny blogg: Lace Wars in Tin. Steve Metheringham är den som har hjälpt Prince August med att välja poser när företaget (på förslag från honom) valde att satsa på wargamersmarknaden. I sin blogg förklarar Metheringham hur det gick till när den nya serien sjösattes. Han berättar även om vilka formar som kommer härnäst och lovar att läsarna uppdaterade om den fortsatta utvecklingen på den här fronten.

Som tack för sitt konsultarbete har Metheringham fått de nya formarna gratis. Själv har jag sedan i somras hjälpt Warfare Miniatures med att framställa svenska fan- och standarark för slaget vid Poltava (kavalleristandaren har sedan ett par veckor tillbaka lagts upp på deras hemsida tillsammans med de redan befintliga infanterifanorna). Som tack för mitt konsultarbete fick jag ett gratis exemplar av deras regelbok för wargamers som täcker in perioden 1660-1721:

Jag har visserligen aldrig ägnat mig åt sådana där krigsspel och jag kommer nog inte att testa det inom den närmaste tiden. Men jag tackade glatt ja till erbjudandet eftersom jag var nyfiken på hur sånt där egentligen gick till.

Vad gäller själva regelboken blev jag förvånad över vilket lyxigt format den kom i. Den består nämligen av 116 A4-stora sidor av hög papperskvalitet och så gott som varje sida innehåller fotografier på tennsoldater. Butikspriset är också 27 pund så det är inte frågan om ett enkelt häfte med regler som man skriver ut från en vanlig skrivare.

Jag har inte läst igenom boken helt och hållet. Men jag noterade att den hade väldigt positiva saker att säga om den karolinska armén som fick det sammanfattande omdömet: ”Swedes are an über army and nothing will stand against them”. För att det ska kunna bli en jämn match mot svenska arméer instrueras spelarna att alltid låta svensken vara i kraftigt numerärt underläge och ha ytterst lite artilleri samt hög andel kavalleri.

Någon gång i framtiden borde jag testa att spela Beneath the Lily Banner. Jag har ju tennsoldater så det räcker och blir över. Nackdelen är bara att jag är så rädd om dem att jag vill helst inte transportera dem någonstans. Och hemma har jag inte det utrymme som krävs för att ställa upp dem för strid på ett slagfält.

Det här inlägget postades i Litteratur, Prince August. Bokmärk permalänken.

Ett svar på Bloggtips och konsultarvoden

  1. Henrik Andersson skriver:

    Har svårt att tänka mig att Ö M skulle ägna sig åt denna sorts brädspel. Men vem vet SM kanske hålls i Gustavsberg nästa år?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *