Musikkåren är komplett

 

trumslagare(600x309)

De sista trumslagarna är nu klara. 22 stycken blev det den här gången, fyra kvartetter tillhörande Dalregementen (med två olika huvudbonader), Västmanland, Uppland, och Västerbotten samt tre par från Skaraborg, Östergötland och Kalmar.

Tillsammans med de tidigare 20 trumslagarna från Livgardet och Närke-Värmland representerar dessa ett helt års arbete. Vilket innebär att det är det mest ineffektiva målningsarbete som jag någonsin har genomfört! Orsakerna till att det har gått så långsamt är att jag har haft gott om distraktioner som jag har ägnat mig åt istället plus mycket ”riktigt” arbete. Men Holger Erikssons gruvhuggna trumslagare har inte varit någon glädje att måla och jag gjorde ett stort misstag att försöka måla så många av dem samtidigt. Allt detta resulterade i att jag tröttnade på målandet och i praktiken tog en mycket lång paus från hobbyn.

Man skulle kunna tycka att en så pass lång målningstid borde resultera i en hög kvalitet men för mig brukar det alltid vara tvärtom. Det är när jag målar under en kort men intensiv period som resultaten blir som bäst. Nu är det dock sällan som jag har möjlighet att ägna en längre sammanhängande period åt att enbart måla tennsoldater. Så i fortsättningen ska jag försöka undvika ”löpande band”-målning och istället måla färre tennsoldater åt gången. I det långa loppet tror jag ändå att jag kommer att kunna hålla ett högre tempo och framförallt bättre kvalitet om jag gör så. För det återstår mycket att måla. Varje trumslagarpar ska få sällskap av ytterligare 21 tennsoldater för att fullborda en minibataljon!

Det här inlägget postades i Tennsoldater. Bokmärk permalänken.

6 svar på Musikkåren är komplett

 1. Henrik Andersson skriver:

  Här ser man verkligen skillnaden mellan de olika soldaterna. HE figurer är nog klassiska på något sätt men de är inte direkt estetiska. Måste vara svårt att mål detaljer på dem.

 2. Örjan Martinsson skriver:

  Nja, har man talang så är det säkert jättelätt. Men för den som som behöver väl avgränsade ytor för att kunna måla så är Holger Erikssons figurer besvärliga. I synnerhet ränderna och hattgalonerna är besvärliga på de äldre figurerna. Dessvärre smittade detta av sig på de nya trumslagarna när jag inte hade tålamodet att göra ränderna helt symmetriska.

  Just på den här bilden tycker jag dock att skillnaderna mellan de nya och gamla trumslagarna inte syns så tydligt. I verkliga livet är skillnaderna mer påtagliga och detta gäller i än högre grad de yngre trumslagare som jag har gjort tidigare och som jag ägnade mer omsorg åt.

 3. Henrik Andersson skriver:

  Största skillnaden tycker jag är den inom artilleriet.

  Holgers gubbar ger bra effekt om de är många men som enskilda är de inte så bra. En enskild HB soldat är ingen prydnad i bokhyllan enligt mig.

  Har inget emot HB men han är inte min favorit.

 4. Henrik Andersson skriver:

  Nu ska Örjan konvertera om en Holger B gående trumpetare till en flöjtist!

 5. Örjan Martinsson skriver:

  Nja, det skulle i och för sig vara intressant att återskapa det marscherande kompaniet i Åberg/Göranssons bok. Men en eventuell flöjtist får då vänta tills jag har tillräckligt många marscherande soldater för det. Och jag har ett mycket stort antal sådana som väntar på att bli målade…

 6. Henrik Andersson skriver:

  Nå får vi be Prince August tillverka en ny form. Flöjtist och marscherande officer!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *