En tredje omgång nya formar på gång från Prince August

Master till kommande gjutform

Master till kommande gjutform

Prince August meddelade i sitt nyhetsbrev att de kommer att fortsätta med att utöka sitt sortiment med nya karolinerformar:

”The other will be new additions to our Semi-flat wargaming moulds for the Karoliner and related ranges. One key new feature is the separate head mould that we plan on providing as that time period (early 18th Century) had mostly the same uniform but sometimes different hats. This would allow customers to cast many different national armies from a small amount fo moulds.”

Det ser nu ut som om Prince August kommer att göra det möjligt att gjuta karoliner med karpuser. Detta är naturligtvis mycket efterlängtat, men ger mig problemet att i framtiden behöva byta ut ett mycket stort antal av mina hemmagjorda karpus-karoliner! Jag har fortfarande inte påbörjat arbetet med att ersätta tennsoldater med förra årets nya ”Prince August”-figurer. Sommarvädret och andra distraktioner har gjort att målarbordet har samlat mycket damm den senaste månaden.

Jag är dock osäker på hur upplägget kommer att se ut. Ska de nya formarna innehålla huvudlösa figurer med alternativa separata huvuden som man kan plugga in, eller har Prince August tänkt sig en form med enbart huvuden som med hjälp av en borr ska monteras på figurer från de äldre formarna? De hade ju en liknande borr-idé med de pikspetsar som man kunde gjuta med hjälp av de nya pikenerarformarna. Men med hänsyn tagen till hur andra tillverkare har löst problemet verkar dock den förstnämnda lösningen vara den mest troliga. Fast då blir utbudet av karpus-soldater åtminstone i inledningen väldigt begränsat.

Exakt hur många karoliner-formar det blir den här gången uppgavs inte heller. Bilden ovan ger ingen ledtråd eftersom den är inte en karolin. Dess frisyr och damasker avslöjar nämligen att den hör hemma i Rossbach-serien. Men av döma av Prince Augusts senaste lanseringar kan vi väl förvänta oss att hälften av formarna kommer att innehålla hett efterlängtade poser medan den andra hälften innehåller poser som vi gott hade kunnat vara utan.

En pose som jag faktiskt har saknat är en stående trumslagare som kan ersätta den mycket grova ”Holger Eriksson”-formen från 60-talet. Men om en sådan pose är inkluderad i den nya omgången så kommer jag ändå att uppleva högst blandade känslor. Detta eftersom jag har ett mycket stort antal sådana tennsoldater som står nästan färdiga på mitt målarbord och som har varit väldigt sega att måla!

Det här inlägget postades i Prince August. Bokmärk permalänken.

2 svar på En tredje omgång nya formar på gång från Prince August

  1. Henrik Andersson skriver:

    De verkar vara lite väl förtjusta i grenadjärer.
    Ta bara de malplacerade hästgrenadjärerna.
    Är det måhända lättare att göra en ”biskopsmössa” än en vanlig hatt med tre kanter?

  2. Örjan Martinsson skriver:

    Min gissning är att grenadjärer säljer bra och att det är därför de så gärna vill göra fler sådana formar. Men det är förvånande att de har kunnat göra så många formar utan att en enda gång testa en figur med karpus.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *