Uppdateringar på hemsidan

Jag har nu uppdaterat befolkningssidorna med 2010 års befolkningstal. Egentligen hade jag hoppats genomföra en mer grundlig revidering av befolkningssidorna, men det visade sig vara mer besvärligt än vad jag trodde att få tag i statistiken och tiden räckte inte till. Det enda spåret av min tidigare ambition är att sidan om Benelux-länderna nu inkluderar provinsernas befolkningstal. Storbritannien genomförde i våras den folkräkning som de håller vart tionde år, men tydligen kommer inte de första resultaten att publiceras förrän i september 2012.

Även historiska källor-delen har reviderats så att den nu har samma bredd på sidorna som karoliner-delen. Detta har medfört en hel del layoutförändringar och ommöbleringar. Till exempel har jag använt det ökade utrymmet till att lägga till förklarande kartor till några isländska sagor. Den viktigaste förändringen är dock att jag har publicerat ännu en översättning av Germania (N. E. Hammarstedts från 1916) sida vid sida med Per Perssons från 1929. För den som är intresserad av Germania eller översättning i största allmänhget bör det vara värt att  titta närmare på Germania-sidorna och jämföra hur de två översättarna har valt att tolka Tacitus originaltext.

Min ursprungliga plan var att bredda alla sidorna på hemsidan så att den får ett mer enhetligt format. Men allt detta tar sin lilla tid så jag kommer nog att vänta tills nästa år med att ta itu med Svensk historia-delen. För nu vill jag inget annat än att lämna datorn och ta det lugnt några dagar innan jag sätter igång med att avsluta målningen av de återstående tennsoldaterna (som sedan ska upp på hemsidan).

Det blev inte så mycket tennsoldater eller karoliner den här gången, men jag kan tipsa om ett videoklipp med livs levande 2000-talskaroliner som mejlades till mig i fredags  och som nog kan vara av intresse för er.  Det är en fem minuter lång sekvens av stridande karoliner från 1700- talshelgen vid Gräfsnäs slott:

Bullret i Borgstena 1

Det här inlägget postades i Uppdateringar på hemsidan. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *