Grenadjärmössor och livdragonsschabrak

Inför min stundande ommöblering av hemsidans karoliner-del har jag lagt till en sida om svenska grenadjärmössor. Det är en reviderad version av en av mina grenadjärsidor som finns på en annan plats i karoliner-delen. Det som är nytt är att jag har lagt till information om grenadjärer från Anders Larssons bok samt lite större bilder och även försökt ge en bättre översiktsbild av all info.

Men medan jag har hållit på med grenadjärmössor har Magnus Lindskog hittat information om Livdragonernas schabrak. Höglund och Anders Larsson har uppgifter om dessa från år 1700, men de är inte samstämmiga. Höglund har blå schabrak för underofficerare och gula schabrak med blå kant för meniga. Larsson anger att manskapet hade schabrak av ”blått kläde med gult sirat och silversnöre kring”. Båda är emellertid överens om att pistolstrumporna var gula. Lindskog har dock hittat uppgifter om gula schabrak med blå kant från 1705 så Larssons blå schabrak är kanske egentligen Höglunds underofficerschabrak:

”Till Efter skrif:e Munderingar är för arbetet som Regementz qvartermästaren till mig lefvererat
/…/
Dragon Scahbraqver
156 st. hvar till är till hvar at gångit
1 al:r Gult kläde 1/4 al:r blåt
omkring kanten och 1½ al:r
Canfas
/…/
Boia nova d: 5 Julij 1705
Petter Åberg Dragon af H:r Capiten Erenpr[eus kompani]..”

Källa: (ArkivDigital) Krigshandlingar Stora nordiska kriget: Huvudarmén (A, AB, C) 47 (1703-1706) Bild 2410 (AID: v948962.b2410, NAD: SE/KrA/03882)

Det här inlägget postades i Uniformer, Uppdateringar på hemsidan. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *