Artikeln om karolinska uniformens evolution

Ja, nu har jag äntligen översatt min artikel om den karolinska uniformen till svenska och publicerat den på hemsidan, både i html-format och i word-format. Det tog bara drygt sex år efter att jag skrev den ursprungliga artikeln!

Det förstnämnda formatet innehåller bilder men inga fotnoter medan word-filen innehåller fotnoter och inga bilder. Jag hade först tänkt mig att även html-filen skulle innehålla fotnoter men de gav sidan ett väldigt rörigt intryck i min webbläsare så jag tog bort dem. För den som vill se fotnoterna och även ha ett utskriftsvänligt format hänvisar jag till word-filen.

Samma upplägg kommer att finnas i den engelska versionen av hemsidan så det innebär att min artikel kommer att finnas i fyra versioner. Varje gång jag gör ändringar måste jag därför uppdatera fyra olika filer och ladda upp dem hemsidan. Varför har jag gjort det så besvärligt för mig? Ja, wordfilerna existerar eftersom jag skrev dem först och då kan jag lika gärna publicera dem för att få med fotnoter och ett utskriftsvänligt format. Men när det blir dags för en större revidering av artikeln lär jag nog göra det lättare för mig genom att ersätta både html- och word-filen med en pdf-fil istället. Det är dock ett format som jag aldrig har arbetat med tidigare så det blir en ny färdighet som jag måste lära mig. Men kanske blir det framtiden för min hemsida eftersom det program som jag använder mig för att skriva html-sidor genererar en ålderdomlig kod som bara lär orsaka mer problem allt eftersom tiden går.

Just nu är jag dock trött på den här artikeln och så fort den engelskspråkiga html-sidan är klar kommer jag att gå vidare med andra saker som har väntat länge på att bli klart. Jag kommer dock att fortsätta arbeta med uniforms-artikeln så småningom (både med att lägga till mer innehåll och fler referenser) och förhoppningsvis ska det inte dröja sex år innan nästa omgång följer. Men, men, man vet aldrig med mig…

Det här inlägget postades i Uppdateringar på hemsidan. Bokmärk permalänken.

2 svar på Artikeln om karolinska uniformens evolution

  1. Anders Reisnert skriver:

    Återigen, tack för att du återupptagit bloggandet. Din hemsida har gett mig många fina stunder. Bortsett från karoliner läser jag just nu Beowulf. En spännande bild av nordeuropeisk diktkonst. Har läst den flera gånger tidigare. Saknar dock Atlakvädet bland dina fornnordiska texter, men ligger kanske dolt någonstans där jag inte hittar den.
    Hälsar En imponerad Anders

  2. Tack för kommentaren. Jag är dock ledsen att det tog en hel vecka att godkänna den. Jag får nämligen så mycket spam att jag har stängt av mejl-notifikationer för nya kommentarer och kollar dem oftast bara när det är dags för ett nytt inlägg. Nu när du är godkänd ska dock dina kommentarer publiceras automatiskt.

    Atlakvädet finns inte och kommer nog inte att läggas till i framtiden eftersom jag har slutat att skanna in källtexter om de inte har direkt anknytning till något jag har skrivit på hemsidan. Anledningen är att det tar så mycket tid och det finns andra internetresurser som digitaliserar äldre litteratur i en industriell skala så det är inte lönt att konkurrera med dem. Jag fokuserar därför hellre på de områden där jag har mest att bidra i jämförelse med andra sajter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *