Den senaste tiden har det bara blivit inlägg varannan vecka. En anledning till det lägre tempot är bland annat att jag har varit sysselsatt med att skriva artiklar till en tredje del av Steve Klings kompendium om stora nordiska kriget. Jag blev nämligen kontaktad av honom i våras om en uppföljare. Den skulle innehålla artiklar som inte blev klara i tid till den första publiceringen. Men han frågade också om eventuella hål i historien om kriget som behövde fyllas igen med artiklar. Eftersom jag då var i färd med att själv börja skriva en artikel om den karolinska uniformens evolution så föreslog jag att skriva en sådan. Jag anmärkte också att de två första delarna hade ett stort fokus på fältslag men helt bortsett från att skildra det diplomatiska spelet. Där fanns det mycket stoff att skriva om så jag erbjöd mig att skriva de två första artiklarna i en serie (dvs. hur den antisvenska koalitionen skapades 1697-1700 samt hur den återupprättades 1709).
Efter en sen start skrev jag klart uniformsartikeln (14 A4-sidor lång) och den första diplomati-artikeln (8 sidor) i september samt lovade att den sista artikeln skulle komma inom kort. Jag trodde då att jag var sen med inlämningen, men det visade sig att Steve Kling hade sysslat med andra saker under mellantiden och att kompendieprojektet hade legat nere. Han meddelade mig att han om en månad skulle kontakta de författare som ställt upp med att skriva för kompendiet för att höra ifall de fortfarande vara intresserade, samt rekrytera ytterligare författare.
Med andra var jag inte sen med mina artiklar utan istället väldigt tidig. Så istället för att raskt sätta igång med att skriva klart den sista artikeln började jag samla på mig litteratur om stora nordiska krigets diplomati. Den första artikeln hade nämligen gett mig mersmak för ämnet och när jag ändå hade gått om tid på mig så kunde jag lika väl ägna den åt att fördjupa mina kunskaper.
Jag upptäckte dock att det fanns en hel del skrivet om detta. Det ena bokinköpet ledde till det andra och till slut uppnådde jag följande samling:
- Almquist, Helge. Holstein-Gottorp, Sverige och den nordiska ligan i den politiska krisen 1713-1714. (1918).
- Backman, Stig. Från Rawicz till Fraustadt. Studier i det stora nordiska krigets diplomati 1704-1706. (1940).
- Bonnesen, Sten. Studier över August II:s utrikespolitik 1712-1715, del 1. (1918).
- Carlson, Ernst. Om Karl XII:s vistelse i Sachsen 1706-7. Med särskild hänsyn till det nordiska krigets inverkan på spanska tronföljarstriden. (1877).
- Carlson, Ernst. Sverige och Preussen 1701-1709. (1880)
- Hallendorff, Carl. Bidrag till det stora nordiska krigets förhistoria. (1897).
- Hallendorff, Carl. Konung Augusts politik åren 1700-01. (1898).
- Hallendorff, Carl. Konung August den starkes utrikespolitik före hans afsättning år 1704. (1908).
- Lundberg, Bengt. De diplomatiska förbindelserna mellan Sverige och Preussen från Poltavaslaget 1709 till fredsbrottet 1715. (1893).
- Lundberg, Bengt. Sverige och Preussen från krigsutbrottet 1715 till freden 1720, del 1-2. (1913-1914).
- Stille, Arthur. Studier öfver Danmarks politik under Karl XII:s polska krig (1700-1707). (1889).
- Stille, Arthur. Danmarks politik gent emot Sverige 1707-1709. (1898).
- Sörensson, Per. Sverige och Frankrike 1715-1718, del 1-3. (1909-1921).
- Tengberg, Eric. Från Poltava till Bender – En studie i Karl XII:s turkiska politik 1709-1713. (1953).
Dessutom har jag även börjat att samla på gamla KFÅ-böcker där det också finns en hel del skrivet om det diplomatiska spelet. Till exempel fyra artiklar av Per Sörensson om ”Kejsaren, Sverige och de nordiska allierade från Karl XII:s hemkomst från Turkiet till alliansen i Wien 1719” i KFÅ 1926-1929. Slutligen finns det även tillgängligt på nätet en lång dansk artikel om ”Dansk-russiske relationer 1697-1709”.
Ett problem som har uppstått är dock frågan om när jag ska hinna med att läsa alla dessa böcker. En hel del kommer jag att försöka läsa in till mina artiklar, men knappast allt. Trots det är jag ändå nyfiken på tips om mer litteratur av det här slaget som kan fylla igen de luckor som finns. För ämnet är faktiskt mycket spännande och är en rik källa till ”what if”-resonemang.
Jag har en hel del Carolinska förbundets Årsböcker. Mycket informativa men jag har för mycket sådant. Finns även Arme-museums årsböcker.
Om du är intresserad skicka några rader.
Med vänlig hälsning
Hans
Det er en god nyhed at der kommer et bind 3 af Steve Klings kompendium. De første 2 bind er meget vellykkede. Jeg ser frem til at læse dine nye artikler.
En kilde til den danske politik omkring år 1700, er bind 1 af ”Bidrag til den store nordiske krig historie”. Udgivet af (den danske) Generalstab år 1899.
Bind 1 er blevet skannet og er tilgængeligt på archive.org.
Det er godt at de store kort i bilag 1-12 er blevet skannet i fuld størrelse.
Jag är ledsen att det dröjde så länge med att godkänna era kommentarer. Men det verkar som om mitt spamfilter har börjat stoppa notifikationer om nya kommentarer så att det var först när jag skulle skriva ett nytt inlägg som jag såg vad ni två hade skrivit.
Jag använde faktiskt ”Bidrag til den store nordiske krigs historie” som källa till min artikeln. Jag skulle gärna vilja äga verket och slippa låna det på biblioteket hela tiden eftersom det är en riktigt guldgruva. Tyvärr verkar den aldrig finnas tillgänglig på antikvariaten och den dagen den gör det lär väl priset vara astronomiskt högt.