Armémuseums mest kända utställningsföremål är nog de fyra mörkblå uniformsrockarna från slutet av 1600-talet. Dessa tros ha ett franskt ursprung och en vanlig teori gör gällande att Nils Bielke köpte dessa för kronans räkning när han var ambassadör i Paris 1679-1682. Syftet skulle då vara att använda dem som modeller för en ny svensk uniform (den karolinska). Den här teorin är dock tveksam då dessa uniformsrockar inte finns med i de förteckningar på varor som Bielke importerade från Frankrike.
Det äldsta beläggen på att dessa rockar har funnits i Sverige är faktiskt så sena som i slutet av 1750-talet. I en inventarieförteckning från 1759 anges de dessutom ha en preussisk proveniens vilket har fått en del att undra ifall de kanske är krigsbyte taget från Brandenburg under skånska kriget. Men vanliga uniformsrockar räknades inte som troféer så det är inte särskilt sannolikt. Förmodligen har den som gjorde inventeringen bara gissat att de var preussiska eftersom de såg ut att vara utländska och mörkblått var den färg som Preussens infanteri bar.
Att de ändå är franska är troligt eftersom en av rockarna har en ägiljett på ena axeln. Vid denna tid var det nämligen enbart franska grenadjärer som hade ägiljetter på sina uniformer. En annan avslöjande detalj på just denna rock är de udda ficklocken som gör att den kan dateras till omkring juni 1687. Det franska magasinet ”Mercure Galant” rapporterade då om ett nytt mode med ”bisarra” ficklock som överensstämmer helt och hållet med denna rock. Tidpunkten är också väldigt intressant eftersom det var just då som arbetet med att införa den karolinska enhetsuniformen inleddes. Detta stödjer tolkningen att dessa rockar var provmodeller som inköptes i samband med införandet av den karolinska uniformen, även om det förmodligen inte var Nils Bielke som köpte dem.
Den rock i den här samlingen som har fått mest uppmärksamhet är dock AM.017482 som tydligen var så intressant att en mindre påkostad variant syddes upp. Det vill säga den rock som länge ansågs vara ett bevarat exemplar av den äldre karolinska uniformen. Men det är ju numera tveksamt ifall den någonsin kom till användning.
Kanske kan man tycka att de ficklock Karl XII målade av på en pikenerare 1689 är åt det ”bisarra” hållet.
Mja, de är nog korrekta, både ficklock och ärmuppslag. Karls guvernör, Carl Magnus Stuart, ritade först med blyerts, sedan fick Karl fylla i med tusch, så det stämmer nog. Överhuvudtaget så är senare 1680/ tidiga -90talets svenska uniformer väldigt okända, med undantag för de tre finska kartuscherna för indelningen i Finland (Nylands kavalleri, d:o infanteri och Tavastehus) Det finns i Svea Livgardes historia, del 1, en teckning på officerare vid Livgardet som har lite mystiska ficklock, liknande uniformen 017539. Nämnda rock har å andra sidan, väldigt många knappar. Kanske en fingervisning om varför det gick åt så många till Dalregementets, som Örjan redovisat i en tidigare artikel?