Prince August intervenerar i sjuårskriget

Prince Augusts nya preussare

Om vi bortser från storpolitiska händelser som att Ryssland är på väg att annektera Krim-halvön så är veckans stora nyhet att Prince August lanserar nya formar.  Några karoliner blev det inte den här gången utan Prince August ska nu satsa på sjuårskriget. Först ut blev tre formar med preussare, vilka kommer att senare få sällskap av österrikare och ryssar.

När Prince August i somras lovade nya formar med separata huvuden med olika huvudbonader var jag så gott som säker på att vi efter över 50 år med karolinerformar äntligen skulle kunna få formar med karpuser. Avsaknaden av karpuser och bristen på motståndare till karolinerna utgör de stora luckorna i ett annars välfyllt sortiment. Men så blev inte fallet. Fast dessa nya preussare ska väl inte vara omöjliga att använda till den senare delen av stora nordiska kriget såväl som till sjuårskriget. Slaget vid Stresow är det som skulle komma i åtanke.

En satsning på sjuårskriget framstår dock som ett klokt val för Prince Augusts eftersom det är av gammal tradition ett populärt krig för dem som målar tennsoldater. Alla stormakter deltog i det plus en hel del små och snittet på uniformerna var väldigt lika så man behöver inte så många formar för att bygga de olika arméerna.

Sedan tidigare har Prince August två serier om kriget. Dels Rossbachserien i 40 mm i väldigt animerade poser som var avsedda att användas som leksaker. Poserna och det begränsade utbudet gör att det med undantag för preussiska grenadjärer och Garde du Corpsinte inte går att bygga upp formationer med dem. De andra preussiska formarna är 400-serien i 54 mm som föreställer ett preussiskt infanteriregemente i olika poser. Inte heller den duger till att bygga upp formationer utan riktar sig främst till modellbyggaren som vill ha fina prydnadsföremål i bokhyllan. Den nya serien är däremot helt uppenbart avsedd att användas för att bygga upp små bataljoner och riktar sig till wargamers som målar tennsoldater för att använda dem till krigsspel.

De tre nya formarna har följande poser:

  1. En officer och en fanbärare (innehåller enbart huvuden med trekantiga hattar, och fanstången får man tillverka själv i likhet med karolinernas pikar)
  2. En underofficer och en trumslagare (innehåller grenadjär- och fysiljärhuvuden)
  3. Två identiska infanterister (båda har varsitt huvud med grenadjärmössa och trekantig hatt)

Fysiljärer var i den preussiska armén en form av infanteri som ställde lägre krav på soldaterna. De var bland annat kortare och bar fysiljärmössor som liknade grenadjärernas mössor och som gjorde att de såg längre ut.

Två identiska infanterister

Underoffficer och trumslagare

Officer och fanbärare

Det här inlägget postades i Prince August. Bokmärk permalänken.

1 svar på Prince August intervenerar i sjuårskriget

  1. Henrik Andersson skriver:

    Tror inte detta blir någon större framgång. Man måste vara lite händig med alla huvuden. Och det blir nog lite svårt för de yngre tenngjutarna. Soldaterna skilljer sig inte nämnvärt från vad som redan finns.

    Men att man gör nya former betyder ju att intresset för tennsoldater ökat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *