Böcker om den sachsiska armén

Den 15 oktober kommer en ny bok ut om den sachsiska armén (på tyska). Jag vet inte mer än vad som står på denna sida men den verkar rätt intressant. Tyvärr består boken, som kostar 19,95 euro (ca 170 kr) , bara av 64 sidor. Daniel Schorrs artikel som går att ladda ned gratis är nästan lika lång. Därför kommer jag nog att avvakta med att köpa den tills jag får reda på mer om innehållet. För jag har redan köpt åtskilliga publikationer som riktar sig till wargamers & figurmålare och som inte innehåller mer information än sådant som jag redan kände till (och som ofta är av bristfällig kvalitet). Av innehållsförteckningen att döma verkar dock den här nya boken komplettera Schorrs artikel genom att vara mer inriktad på arméns historia och inte så mycket på dess uniformer.

En annan bok som jag funderade på att köpa när jag fick höra talas om den var Stephen Summerfields ”Saxon Army of the Austrian War of Succession and Seven Years War”. Jag blev dock avskräckt när dess författare avslöjade sina ytliga kunskaper om Sachsens historia när han gjorde reklam för boken. Han trodde nämligen att August den starke blev permanent avsatt som polsk kung 1704 och att personalunionen mellan Sachsen och Polen inte återupprättades förrän efter det polska tronföljdskriget 1733-35. Dessutom var hans förklaring till varför sachsarna gick över från röda till vita rockar efter August den starkes död inte särskilt övertygande. En sista spik i kistan var hur han titulerade sig själv på omslaget:

Att använda sig av titeln ”Dr” före sitt namn är kanske vanligare utomlands än i Sverige men jag har aldrig sett en annan historisk bok där författaren skyltar med sin doktorstitel på detta sätt. Och för att göra det än värre så är han inte ens en doktor i historia utan en kemi-doktor! Författaren har dessutom skrivit ganska många militärhistoriska böcker som riktar sig till wargamers och figurmålare vilket bidrar till min misstänksamhet eftersom produktiva amatörhistoriker brukar inte utmärka sig för någon hög kvalitet i deras böcker.

Men kanske är jag orättvis som dömer honom utan att ens ha läst någon av hans böcker. Om någon vet mer om hans böcker får ni gärna skriva en kommentar, och jag är som sagt även nyfiken på den nya tyska boken.

Det här inlägget postades i Litteratur. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *