Min färgburksamling

SAM_0142_Edited

Målning pågår och jag har just gjort slut på en burk hudfärg (Humbrol 61). Så vad tror ni jag gör med den tomma burken? Slänger den i soporna? Nej, jag sparar alla mina tomburkar i en liten plastpåse. Detta har jag gjort sedan återupptog min hobby för fyra och ett halvt år sedan efter en längre tids uppehåll. Syftet med detta var att få en uppfattning om exakt hur mycket målarfärg som jag egentligen gör av med. När jag nu räknade innehållet i påsen visade den sig innehålla 84 tomma humbrolburkar och en tom Vallejoburk, vilket under den här tidsperioden har resulterat i ungefär tusen målade tennsoldater. Hade jag målat mer intensivt hade det förmodligen räckt till fler eftersom mycket av färgen (framförallt de ljusare färgerna) har torkat i burkarna.

I början av den här tidsperioden kostade humbrolburkarna 16 kronor styck men numera ligger priset på 24 kronor. Det är en rätt kraftig inflation och i dagens penningvärde har jag alltså målat för 2 000 kronor. Sett i ett längre tidsperspektiv så framstår de senaste årens inflation som än mer anmärkningsvärd. Jag minns att när jag började måla tennsoldater för första gången 1992 så kostade burkarna 10 kronor. Under en period på 17 år hade priserna därmed ökat med 60 % för att under de följande 2-3 (?) åren stiga med ytterligare 50 %.  Även för andra hobbyrelaterade produkter har jag känslan av att inflationstakten har varit väldigt hög de senaste åren.

Hur som helst kan jag konstatera att den färg som har gått mest är humbrol 80 (gräsgrön), hela tolv sådana burkar finns i påsen. Fast väldigt många av dessa har inte använts till tennsoldater utan det gick åt en herrans massa burkar när jag nyligen gjorde underlägg till mina tennsoldatsbataljoner. Den färg som jag egentligen har använt mest av är föga förvåmnande den mörkblå färgen humbrol 25 (tio burkar) tätt följd av svart (nio burkar).

Nedan har jag en bild på alla färgburkar sorterade i nummerordning. Det vill säga från vänster har vi: silver 11, guld 16, gul 24, mörkblå 25, svart 33, vit 34, vapenmetall 53, mässing 54, röd 60, hudfärg 61, brun 62, sand 63, ljust skinn 74, uniformsgrön 76, gräsgrön 80, ljusblå 89, choklad 98, mellanblå 109, rödbrun 113, grå 126, mörkgrön 149.

SAM_0143

Längst till höger finns den enda vallejofärgen, German cam black brown, som jag har använt till hästar.

Det här inlägget postades i Färger. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *