Ny blogg och sidor om grenadjärer

Med detta inlägg inviger jag min nya blogg som är tänkt att fylla den funktion som mitt forum en gång gjorde innan ihärdiga spammare tvingade mig att stänga det. Nämligen att meddela nya uppdateringar på hemsidan samt skriva lite allmänna saker om historia som kan vara av intresse och som inte passar in på hemsidan.
Det var  min avsikt att starta bloggen redan vid årsskiftet men tråkiga nyheter i min familj tvingade mig att skjuta upp det till idag. Troligen kommer även aktiviteten på hemsidan att bli lidande på grund av detta. Men den här bloggen ska jag försöka uppdatera en gång i veckan. Och som en följd av det arbete jag har lagt ner tidigare kan jag idag resentera en riktigt stor uppdatering på hemsidan.

Få svenska grenadjärer hade sådan här mössor

När jag under förra året målade tennsoldater gjorde jag många grenadjärer och målade dessa med karakteristiska spetsiga grenadjärmössor. När jag gjorde närmare efterforskningar om detta insåg jag emellertid att grenadjärmössor nog var en ovanlig syn i den svenska armén under Karl XII:s tid. Ett stort antal av mina omsorgsfullt målade tennsoldater måste alltså bytas ut i framtiden. Detta är tyvärr den vanliga historien när jag målar tennsoldater. Det är verkligen sant att djävulen gömmer sig i detaljerna.

Efterforskningarna förde dock med sig det goda att jag både blev kunnigare och fick material till en artikel på hemsidan. Men när jag började skriva på denna växte uppgiften i vanlig stil eftersom jag även ville få med utländska förhållanden. Det hela utmynnade i något som kan liknas vid en uppsats där jag har dammsugit mina egna och lånade böcker på uppgifter om grenadjärer. Det finns fortfarande många luckor att fylla igen, men detta torde ändå vara den mest fullständiga genomgången av grenadjärernas historia  som går att få tag på nätet:

Det här inlägget postades i Uppdateringar på hemsidan. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *