Svenska grenadjärmössor i Ryssland (igen)

Jag har nu uppdaterat avsnittet om grenadjärmössor i min sida om svenska grenadjärer. Förutom det jag nämnde för två veckor sedan om det De la Gardieska regementets mössa har jag även tagit med information om ytterligare fyra grenadjärmössor som finns i Ryssland. Bilden ovan visar en av dem och all information jag har om dem kommer från samma ryska blogg som förra gången. Bloggaren argumenterar för att den avbildade grenadjärmössan tillhörde det Tyska livregementet och jag kan inte komma på något bättre alternativ. Lite förbryllad är jag dock över att denna och en av de andra mössorna är vita trots att det var så få regementen som hade vit uppslagsfärg. För mer information och diskussion om dessa mössor hänvisar jag emellertid till länkarna  ovan.

Som en komplettering till inlägget för två veckor sedan kan jag visa den här bilden:

Den här svartvita bilden är hämtad från Erik Bellanders bok. Färgerna beskrivs i bildtexten som: ”Blått kläde med nedfällbara flikar i rött och monogram i guld”. Det var den beskrivningen som fick Göte Göransson att tro att mössan såg ut så här:

När den i själva verket såg ut så här:

Men med hänsyn tagen till hur det svartvita fotografiet såg ut så får man väl säga att det var ett lätt misstag att göra. Jag misstänker att Ospreyboken också vilseleddes av Bellanders bok. Men det verkar som om de gått mer på bildtextens beskrivning och trott att blått och rött ser exakt likadant ut i det svartvita fotot.

Det här inlägget postades i Uniformer, Uppdateringar på hemsidan. Bokmärk permalänken.

1 svar på Svenska grenadjärmössor i Ryssland (igen)

  1. Henrik Andersson skriver:

    Ja du, du kan nog viga ditt liv åt dessa mössor och deras mysterium.
    Men du får nog vara bra styv på att måla om du ska återge alla detaljer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *