Prince August

Dagen efter julafton och årets sista inlägg på bloggen. Det var i år som Prince August kom ut med nya karoliner-formar för första gången sedan 1992. De två pikenerarformarna hade jag köpt sedan tidigare men hästgrenadjärerna hade jag satt upp på min önskelista för julen. Några sådana fick jag dock inte eftersom de var slutsålda dagarna före jul på Wentzel hobby i centrala Stockholm. Detta kan vara ett gott tecken som tyder på att de nya formarna var framgångsrika och att det går att hoppas på fler nytillskott. Fast egentligen är det nogl alldeles för tidigt för sådana slutsatser. De nya formarna lanserades av Prince August i slutet av januari men det dröjde hela nio månader innan de dök upp på  butikshyllorna på  Wentzels hobby. Det verkar nämligen som om hobbybutikerna bara fyller på sitt lager med Prince August-produkter en gång om året och det går att se att vissa formar har legat på hyllan väldigt länge eftersom de har äldre etiketter och förpackningar som måste häftas ihop för att inte falla isär. Det sistnämnda syftar på formarna med draganordningar och draghästar som tycks vara långt ifrån några storsäljare.

Tidigare i år varnade jag för att Prince Augusts hade ökat priserna på sitt sortiment. Detta tycks dock inte ha slagit igenom i butiksledet. Orsaken är sannolikt den att priserna i butikerna höjdes när finanskrisen var som allra värst och den svenska kronan tappade mycket i förhållande till euron. Sedan dess har kronan stärkts igen så att vi återigen är på den vanliga nivån på ca 9 kr för en euro . Den valutastärkningen har räckt för att täcka upp det allra mesta av årets prishöjning.

Vad som är mer oroande är att formen DK-103 (fanbärare & trumslagare)  fortfarande inte går att beställa från Prince August. Den har listats som ”Not Available” på deras hemsida ända sedan början av året. Prince Augusts förklaring till detta är att mastern som används till att skapa dessa formar har gått sönder och att en ny behöver skulpteras. Detta har dock inte skett under 2011 trots att de i vanlig ordning har producerat en räcka nya ”sagan om ringen”-figurer under det gångna året. Det ointresse som Prince August visar för formarna med karolinermotståndare (3 st. lanserades 1992 och därefter inga fler) är ett tydligt tecken på att det inte kommer att komma några fler i den serien. I nuläget får man väl vara glad ifall de inte lägger ned serien helt och hållet. Uppenbarligen säljer den för dåligt.

Att ha många formar för bara den ena sidan medan motståndarsidan får ett minimalt antal formar är inte begränsat till karolinerserien. Prince Augusts 54 mm-formar från Napoleonkriget består nästan uteslutande av fransmän och de säljs huvudsakligen i Frankrike. Formarna med andra nationaliteter säljer för dåligt och därför görs inga nya. Men själv kan jag tycka att det är just bristen på formar för andra nationaliteter som gör att de som finns säljer dåligt. Fanns det bara fler poser att välja mellan skulle fler bli intresserade av att lägga ner tid och pengar på att bygga upp modellarméer tillhörande dessa nationer. Men, men… Prince August resonerar annorlunda. Mitt bästa hopp om att få fler poser för karolinermotståndare verkar vara att en vacker dag bli tillräckligt rik för att anlita en egen skulptör och därmed kunna tillverka egna formar.

Det här inlägget postades i Prince August. Bokmärk permalänken.

2 svar på Prince August

  1. Hans skriver:

    I 1992-5 års katalog för handlarna kunde man bestölla ytterlgare 3 karolinermotståndare (ytterligare tre formnr fanns) Fick min handlare att beställa men det kom inga andra bara en komentar att de var försenade Runt 2000 var jag i kontakt med PrAug och då sa man att de 3 sista aldrig fick masterfigurer

  2. Örjan Martinsson skriver:

    Det var mycket intressant att höra! Jag har själv en broschyr som visar Prince Augusts formsortiment från 1992, men där återfinns bara de tre kända formarna i den serien. Kommer du ihåg vilka poser de extra formarna skulle ha?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *