Svenska uniformsförordningar

Jag roade mig idag med att göra en tabell över hur de svenska landskapsregementenas uniformer skulle ha sett ut enligt de olika förordningarna 1655-1765. Tabellen blev lite rörig eftersom jag var tvungen att misshandla den för att den skulle få plats i det mer begränsade formatet på bloggen. Hur som helst anger fältets färg vilken färg rocken hade (jackan 1655) och textfärgen anger uppslagsfärgen (byxorna 1655).

Det framgår av fotnot 1 att fem regementen fick ut kläde till nya blå uniformer 1666 och detta kan ha varit det första försöket att införa en enhetsuniform, eller så råkade man bara ha väldigt mycket blått tyg tillgängligt det året.

 Fram till dess att enhetsuniformen infördes 1687 var tanken med de olika förordningarna att ha en stor spridning av uniformsfärger så att det skulle vara lätt att känna igen regementena. Dessutom strävade man också att regementenas färger i stor utsträckning skulle överenstämma med landskapsvapnen.  Uppland, Kronoberg, Skaraborg och Västerbotten är tydliga exempel på detta.

I Sverige var enhetsuniformen extremt enhetlig då nästan alla regementen hade gula uppslag till den blå rocken. Efter det pommerska kriget 1757-1762 hade man dock insett att den svenska karolineruniformen gav ett ålderdomligt intryck och man bestämde sig 1765 för att byta ut den mot uniformer i preussisk stil. Dessa skulle även ha mer färgvariation för att underlätta identifiering.

I likhet med tabellen ovan kommer texten i följande tabell från Erik Bellanders bok ”Dräkt och uniform”.  Modellritningarna för m/1765 finns dock tillgängliga på krigsarkivets hemsida och överensstämmer inte helt med Bellanders uppgifter. Tabellens bakgrundsfärger visar därför hur modellritningarna ser ut och där text och färg inte stämmer överens har vi alltså motstridig information från Bellander.

Som synes är det mer vitt på modellritningarna än hos Bellander. Och Västgötaregementenas gula färg är helt klart blekare än de övriga regementenas . Dessutom har Kalmar rött foder på modellritningen medan Bellander säger gult.

Alla regementen hade blå rockar och det är den färgen som anges i de fall bröstrevärer saknas på uniformen. Enligt Bellander skulle Jönköping ha haft ljusblå rockar medan de övriga hade mellanblå rockar. Modellritningarna visar dock helt klart mörkblå rockar för samtliga. Av någon outgrundlig anledning hävdar Bellander upprepade gånger att de svenska rockarna under karolinsk tid och frihetstiden var mellanblå trots att han aldrig har en fotnot för det påståendet och att beläggen i hans egen bok pekar tydligt på en mörkblå nyans. Förklaringen att hans definition av mellanblå skiljer sig från min motbevisas i bildtexterna till de gustavanska uniformerna. Det hela är därför väldigt mystiskt och det är på grund av Bellander som Göte Göransson avbildade karolinerna i sin bok med en alltför ljus nyans.

Men i vilket fall som helst kom m/1766 att inte bäras av särskilt många regementen. För bara några år senare tog Gustav III makten och han designade nya uniformer som skiljde sig inte bara från tidigare svenska uniformer utan också från alla andra länders uniformer. Det var alltså Gustav III:s fel att den klassiska karoliner-uniformen försvann.

Det här inlägget postades i Uniformer. Bokmärk permalänken.

2 svar på Svenska uniformsförordningar

 1. Jean Claesson skriver:

  Hej igen!
  Beträffande rätt blå färgnyans på karolinertiden uniformer finns det tygprover klistrade på en del handlingar från 1700 – 1720 på krigsarkivet. Gäller även den gula färgen och även på grått kläde.
  Något mörkblått tyg visas inte men väl ett mörkare klart lysande mellanblå nyans. Liksom ett klart lysande gult tyg med en anstrykning åt orangegult.
  Kanske kan Lars-Eric Höglund ge en bättre beskrivning än jag eftersom det är han som letade upp tygproven.
  Alltså, varning för uniformsteckningar från tiden, för Bellander och andra som inte har sökt i tillgänglige källor.
  Mvh/Jean C.

 2. Örjan Martinsson skriver:

  Är de samma typ av tygprover som dessa: http://www.digitaltmuseum.se/things/tygprov/S-AM/AM.015424?pos=7
  Varav det blå tygprovet framstår som mörkblått för mig (åtminstone på det nedre fotot). Även Karl XII:s uniform i livrustkammaren och uniformerna i karolinska officersporträtt uppvisar en mörkblå uniform. Löjtnant Drakenhielms numera blekta uniform från det norska fälttåget visar också spår av att ursprungligen ha varit ”djup indigo”. De modelluniformer som inköptes från Frankrike och som förvaras på Armémuseum är väldigt mörka.

  Likaledes visar Olof Hoffmans fanritningar av m/1686 upp en mörkblå nyans på de blå fanorna. Detta trots att Prince August ger målningsbeskrivningar om att dalregementets fanor var mellanblå.

  När jag talar om mörkblå syftar jag inte på marinblått eller någon nyans som kan uppfattas som svart utan om en tydligt blå men mörk nyans. Gör man en bildsökning på google för ordet ”Mellanblå” får man fram väldigt ljusa nyanser.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *