Vallacker

De tre vallackerna ovan är mitt senaste nyförvärv. Jag har använt form Nr. 53 från Prince Augusts Rossbach-serie för att göra något mer exotiskt än de vanliga karolinerna. Formen är egentligen avsedd för att gjuta preussiska ulaner men den borde även kunna användas till att göra vallacker i svensk tjänst eftersom både ulaner och vallacker var lätt kavalleri som rekryterades bland polacker. Jag har visserligen ingen aning om vilken typ av uniformer vallackerna hade men det är väl en rimlig gissning att de såg ut som ulaner.

Ulaner var egentligen en vidareutveckling av Polens bevingade husarer som också var beväpnade med lansar. Dessa husarer var ett bepansrat tungt kavalleri och den taktiska utvecklingen på 1700-talet gjorde denna kavallerityp ineffektiv. Genom att göra av med all tung utrustning bildade Polen på 1720-talet istället ulanförband som var mycket mer användbara och utförde de typiska uppgifterna för lätt kavalleri. Det vill säga spaning, proviantering och härjning samt rörlig krigföring där man attackerade utsatta fiendepatruller och försökte skapa så mycket oreda som möjligt. Det rika tillgången på polska kavallerister och den polska arméns lilla storlek gjorde att de började söka sig till främmande krigsmakter som då satte upp egna ulanförband.

Fast detta inträffade alltså först efter det stora nordiska krigets slut.  På Karl XII:s tid kallades det lätta polska kavalleriet för vallacker och bristen på uppgifter om deras uniformer och utrustning är nästan total. Den svenska arméns förkärlek för pikar gör det dock troligt att även vallackerna hade lansar. Allt lätt kavalleri som sattes upp 1700-talet (husarer, kosacker och ulaner) hade dessutom exotiska uniformer istället för de typiska västerländska rockarna så även här är det rimligt att anta att vallackerna hade polska ulanrockar.

Enligt Höglund skulle de allra första vallackerna som sattes upp 1702 inte ha haft några reguljära uniformer. Men i det norska fälttåget 1718 hade det polska regementet, som härstammade från dem, röda rockar. Och hade de röda rockar då de stred mot rödklädda norrmän kan de lika gärna ha haft röda rockar när de stred mot rödklädda sachsare eller grönklädda ryssar. Jag valde därför att måla mina vallack-ulaner med röda rockar. Den vita färgen valde jag bara för det skulle bli de polska färgerna.

Och om det nu skulle dyka upp uppgifter om att vallackerna inte alls såg ut så här kan jag väl alltid kalla dem för kosacker eller kalmucker eller någonting annat. Huvudsaken är att jag nu har fått än mer variation i min samling.

Det här inlägget postades i Tennsoldater. Bokmärk permalänken.

4 svar på Vallacker

 1. Henrik Andersson skriver:

  Finns det inga bilder på kung Stanislavs trupper? Han som Karl XII gjorde till kung efter att August avgick?

 2. Örjan Martinsson skriver:

  Det är mycket möjligt att sådana finns. Tyvärr är de enda uniformsböcker om den polska armén som jag känner till Richard Brzezinski två osprey-titlar som täcker in perioden 1569-1696. Troligen bör Stanisloavs armé ha sett likadan ut som i slutet av den perioden. Men då bestod det polska kavalleriet fortfarande huvudsakligen av de tunga bevingade husarerna och inte av det lätta kavalleri som svenskarna rekryterade. Det lätta kavalleriet i Polens armé bestod under 1600-talet av kosacker rekryterade från Ukraina (samt tatarer).

 3. Henrik Andersson skriver:

  Aldrig funderat på att låta dina karoliner slåss mot polacker?

 4. Örjan Martinsson skriver:

  Näe, urvalet av polska figurer är i det klenaste laget för att göra något sådant. Med bara en enda pose på den polska sidan, som dessutom hör hemma i en annan tid och i en annan krigsmakt, så blir det inte särskilt intressant

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *