Ny östgötaskvadron

Det blir en kort bloggpost den här gången eftersom jag har haft så mycket annat att göra idag. Men så finns det inte heller så mycket att säga. Den nya östgötaskvadronen med 10 ryttare som blev klar idag har varit utannonserad sedan en längre tid tillbaka. Och eftersom jag sedan tidigare har en stor östgötaskvadron med 34 ryttare bör uniformerna vara välbekanta.

Alla tennsoldaterna blev dock inte klara först idag. Standarbäraren och trumpetaren är gamla fristående tennsoldater från förra sommaren då den förstnämnde blev gjuten & målad medan den sistnämnde var en övertalig ryss som blev ommålad.

Det här inlägget postades i Tennsoldater. Bokmärk permalänken.

11 svar på Ny östgötaskvadron

 1. Henrik Andersson skriver:

  Du verkar ofta måla om soldaterna.
  Tar du och bara målar eller försöker du ta bort den gamla färgen?

 2. Örjan Martinsson skriver:

  Jo, jag har målat om detaljer på nästan alla mina gamla tennsoldater och vissa har fått helt nya uniformer. Anledningen till det är ju att jag började måla tennsoldater redan på 90-talet när jag inte hade lika mycket kunskap som jag har nu. Vilket innebar att jag målade tennsoldater på ett sätt som jag senare upptäckte var felaktigt. Till en början fortsatte jag då att måla på samma sätt för att vara konsekvent eftersom jag tyckte det var för jobbigt att ändra de gamla tennsoldaterna. Men bit för bit har jag ändå till slut förmått mig att åtgärda dessa fel.

  Trumpetarens uniform var jag tvungen att måla om helt och hållet eftersom ryska dragoner inte har trumpetare. Och inte heller då tar jag bort den gamla färgen utan jag målar bara över den. Jag tycker faktiskt att det är rätt roligt att med precisionsmålning måla över färgen på en uniformsrock. Resultatet brukar också bli snyggare när jag ägnar mig åt en sådan specialgrej istället för vardagsmålandet.

 3. Micke skriver:

  Hej och tack för många inspirerande sidor. Nu en fråga

  Hade Östgöta kavallerireg. vita band i hattarna eller gula ? Hade man också en röd halsduk precis som Östgöta fotfolk?

 4. Örjan Martinsson skriver:

  Östgöta kavalleriregemente hade silvergaloner på sina hattar. Silver var en vanlig färg på kavalleristernas hattar eftersom de skulle vara lite finare än fotsoldaterna.

  Tyvärr har jag inte boken framme så jag kan inte kolla vad för uppgifter Lars-Eric Höglund har om östgötarnas halsdukar. Jag får återkomma med det sent ikväll eller imorgon.

 5. Örjan Martinsson skriver:

  Det fanns inga uppgifter om östgötarnas halsdukar i Höglunds bok. Perioden 1710-18 hade de dessutom vita galoner på hattarna (en ren besparingsåtgärd efter slaget vid Poltava.

 6. Micke skriver:

  Tack för ditt svar. Nu en fråga om tennfigurernas positioner.

  Har du ändrat ställning exempelvis på armar, ben eller huvuden på dina figurer någon gång, för att få dem att ”sticka ut” lite extra och därmed dra till sig betraktarens intresse. Jag fick en gång lite gjutskägg på en stående skytts musköt rakt över fänghålet och istället för att ta bort det, så målades det gult/orange/rött för att simulera en avfyrning. Jag fick mycket uppskattade kommentarer efteråt.

  Det vore kul att kunna byta lite sådana tips med ett proffs som du.

 7. Örjan Martinsson skriver:

  Ett proffs kan jag nog inte kalla mig själv. Jag är bara en glad amatör. Förutom att byta huvudbonader för att få fler poser och förvandla grenadjärmössor till karpuser har jag inte gjort några sådana konverteringar. Jag funderar dock att någon gång i framtiden konvertera pistolskjutande tennsoldater till officerare och underofficerare som håller i halvpikar respektive hillebarder. Inspirationen till det kommer från bilden som jag har visat längst ned på den här sidan: http://blogg.tacitus.nu/?p=309

  Idén med eld som kommer ut från fänghålet låter inte så dumt och jag kanske prövar det någon gång. Varianten att låta ett rökmoln komma ut ur mynningen har dock inte imponerat på mig. Jag har sett äldre (fabriksgjutna?) tennsoldater som alla är försedda med krutrök av metall och det såg bara konstigt ut.

 8. Henrik Andersson skriver:

  Fast lite träligt är det att alla hästar ser likadana ut…

 9. Örjan Martinsson skriver:

  Kanske det, men det är åtminstone historiskt korrekt. Med undantag för trumpetarens häst var det aldrig någon färgvariation i en kavalleriskvadron. För även hästarna skulle ha ett enhetligt utseende och det var mörka färger som föredrogs. Rusthållarna skulle därför tillhandahålla såväl uniformer som hästar med de från centralt håll specifierade färgerna.

 10. Henrik Andersson skriver:

  Tja, hästarna är kanske bröder. Men brunt var väl mer vanligt än mörkgrå?

 11. Örjan Martinsson skriver:

  Hästarna är bruna. Närmare bestämt Humbrol 98 som har namnet ”Chocolate”. Det var den mörkaste bruna humbrolfärg som jag kunde hitta. Egentligen borde de ha varit ännu mörkare för att passera som kavallerihästar. Men det enda alternativet skulle i så fall vara svart och då skulle det inte bli någon kontrast gentemot manen, svansen och remmarna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *