Statusrapport 6 – Tenn i överflöd

I fredags vann jag en auktion på tradera och det innebär att jag förutom nio gamla formar fick ungefär fyra kilo metall för det blygsamma priset 206 kr. Säljaren gjorde ett misstag genom att placera auktionen i fel avdelning och trots att jag inte har tänkt gjuta så mycket mer i år kunde jag inte låta bli ett sådant fynd. Det kommer ändå att gå åt förr eller senare.

Det ser inte heller ut att vara samma mardrömsmetall som förra  gången så jag räknar med att kunna gjuta de nya pikenerarna med den i sommar utan några större problem. Tanken var ju annars att jag skulle använda ”mardrömsmetallen” till det. Men när den visade sig vara så besvärlig valde jag att göra slut på den så fort som möjligt genom att gjuta de figurer som var lättast.

Det som återstår att måla av det som jag göt med mardrömsmetallen är 8 ryttare och 11 musketerare som står i halt. Sedan har jag även tre vallacker eller kosacker som har väntat på att bli färdigmålade väldigt länge, men som alltid har hamnat sist i kön.

Mina planer för sommaren är att gjuta 25 pikenerare med de nya formarna. Femton kommer att vara pikenerare som håller piken vertikalt och de ska komplettera tre bataljoner med musketerare som står i halt (två gardesbataljoner och en sörmländsk som är under målning). De övriga tio ska ha defensva poser och ersätta de officersfigurer från form 903 som jag använt till Dalregementet och Smålands tremänningar.

Därefter ska jag avsluta med en liten skvadron livdragoner för att fylla ut det nya hyllplan som innehåller alla mina svenska Poltavaskvadroner. Kanske gör jag ytterligare några enstaka figurer men annars kommer jag slutligen ta den paus som jag annonserat ut så många gånger. Det kommer därför dröja till åtminstone sommaren 2012 innan det blir några nya tennsoldater utöver de ovan nämnda. Tiden fram till dess har jag istället tänkt att använda till att utveckla hemsidan och då främst karolinerdelen.  Fanor och danska uniformer är det som står närmast på tur, men även en översyn av sidorna med befolkningsstatistik.

Det här inlägget postades i Statusrapporter. Bokmärk permalänken.

10 svar på Statusrapport 6 – Tenn i överflöd

 1. Henrik Andersson skriver:

  Vad är det för metal du vunnit.
  Och vad är det för formar du fått tag i?

 2. Henrik Andersson skriver:

  Du har inte dubletter på tennformar?

 3. Örjan Martinsson skriver:

  Jag kommer inte att hämta vinsten förrän ikväll så än så slänge vet jag inte mer än det som framgår på auktionssidan som jag länkade till ovan.

  Sedan tidigare har jag några dubletter. Men det är besvärliga formar som man har nytta av att ha två av. I den här auktionen var jag dock inte intresserad av själva formarna (med undantag för artilleripjäserna) så de är mest dödvikt för mig.

 4. Henrik Andersson skriver:

  Äldre Holger Erikson formar är jag på jakt efter.
  Men även de dansk/ryska.
  Karolinerna har jag de flesta. Förutom de nya och grenadjärer som skjuter.
  Även fantasy serien kan vara kul.

 5. Örjan Martinsson skriver:

  Det var faktiskt bara Holger Eriksson-formar jag köpte. Förutom artilleripjäserna som jag vill behålla är det:

  11 Ryttare med värja
  21 Gående fanbärare
  23 Stående musketerare som skjuter
  24 Knästående musketerare som skjuter
  30 Stående officer
  53 Preussisk ulan (skulle kunna fungera som en kosack)
  213 En sittande cowboy med gevär

  Dessutom har jag sedan tidigare en dublett av formen med skjutande grenadjärer (906) som jag nog skulle kunna göra mig av med.

 6. Henrik Andersson skriver:

  Lät intressant vad kostar det?
  Men har du ingen liten liten dansk?

 7. Örjan Martinsson skriver:

  Du kan få dem för en hundring plus frakt. Tyvärr kan jag inte avvara mina danska formar.

  Vikten ligger någonstans mellan 1,5 och 2 kilo.

 8. Henrik Andersson skriver:

  Om grenadjärerna är med är jag intresserad.

 9. Örjan Martinsson skriver:

  Grenadjärerna ingår. Just nu är jag bortrest, men om du mejlar din adress till mig så kan jag skicka iväg paketet tidigast på fredag.

  orjan_martinsson@hotmail.com

 10. Henrik Andersson skriver:

  Jag hör av mig efte månadskiftet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *