Slaget vid Narva och en ny framtid för tenngjutningshobbyn

Nu har jag uppdaterat fältslagsdelen på hemsidan med slaget vid Narva. Jag kunde ju inte utelämna den allra största svenska segern under det stora nordiska kriget. För den som vill återskapa slaget vid Narva genom att måla tennsoldater kommer det dock bli besvärligt eftersom ryssarna inte hade västerländska uniform vid detta slag utan äldre uniformer av streltsermodell. Den svenska armén var inte heller formerad i en prydlig linje i detta slag utan slagordningen var så invecklad att jag var tvungen att skapa en särskild sida för att redovisa den. Slaget vid Narva kan dock vara särskilt intressant för finska tennsoldatsgjutare eftersom alla finska regmenten utom Österbotten deltog  i det.  Jag funderade tidigare på att täcka in den finska krigsinsatsen genom att skildra uniformern från slaget vid Storkyro 1714.  Men jag avstod från detta när jag insåg att alla regementen då hade samma tråkiga grå uniform. Så istället för ett slag som ägde rum på finsk mark får de väl nöja sig med ett slag som de faktiskt vann.

Men den stora nyheten är inte min uppdatering av hemsidan. Prince Augusts nyhetsbrev från i fredags innehöll information som kan revolutionera hela tenngjutningshobbyn. De är på väg att lansera limstift (gluesticks) som alternativ till metall för att gjuta tennsoldater. Ett alternativ som kommer att innebära en rejäl sänkning av kostnaderna för att bedriva den här hobbyn. Prince August som utlovar mer information den kommande månaden har beskrivit detta på den här sidan.

Jag har i en tidigare bloggpost uppmärksammat den chockhöjning av metallpriserna som Prince August nyligen har genomfört. Trenden är också att metallpriserna kommer att fortsätta stiga även iframtiden. Vi har nämligen en dryg miljard kineser som har fått för sig att de ska ha samma levnadsstandard som oss i västvärlden. Deras konsumtion driver upp råvarupriserna mot ständigt nya rekordnivåer. I det långa loppet kommer den här trenden att göra det ekonomiskt ohållbart att gjuta tennsoldater av metall. Prince August har förståss insett detta och för att rädda sitt företags framtid har de alltså letat efter alternativ till metall.

Edit:

Det visade sig när jag kollade deras sida en andra gång idag att det bara var ett första april-skämt från deras sida:

NOTE: This is an April Fool’s Day Post.

The concept of using glue is something we are developing but currently is only at very early stages. Interestingly I have gotten a lot of positive response on the idea, which is going to help us push for further research.

 Jaha, där blev man rejält blåst av Prince August. Jag borde ha begripit att det var något lurt när videodemonstrationen konstigt nog hoppade över själva gjutningsmomentet. Men det värsta är ändå att det kinesiska hotet mot tenngjutningshobbyn fortfarande finns kvar.

Det här inlägget postades i Metall, Prince August, Uppdateringar på hemsidan. Bokmärk permalänken.

2 svar på Slaget vid Narva och en ny framtid för tenngjutningshobbyn

  1. Henrik Andersson skriver:

    Estniska kavalleriregementet har en annorlunda uniform.
    Kan du inte skriva lite om den?

  2. Örjan Martinsson skriver:

    Det enda jag vet om den är att det är en skinnrock med vit kant. Med all sannolikhet är det frågan om en äldre typ av kavalleriuniform som normalt kombinerades med ett harnesk. Eftersom Höglund inte nämner något harnesk har jag dock utelämnat den detaljen. Hur den vita kanten gestaltade sig vet jag inte men jag har gissat på att den såg ut som på de infanteriuniformer som finns illustrerade i Höglunds bok om skånska kriget.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *