Den svåråtkomliga färgen Humbrol 149

Jag nämnde i förra veckans bloggpost att jag skulle reformera mina ett år gamla ryska skvadroner med hjälp av nyinköpta formar. Istället för att ha två led med ryttare som höll sin värja (se bilden ovan) skulle jag byta ut det första ledets ryttare med sådana som sköt pistoler. Detta för att få mer variation på poserna och bättre illustrera hur mycket den ryska armén förlitade sig på eldkraft, vilket skiljde sig från svenskarnas taktik som byggde på blanka vapen och gåpåanda.

De ”arbetslösa” ryska ryttarna skulle användas till två nya skvadroner som också skulle ha gröna respektive blå rockar.  Nu blev det emellertid bara en ny skvadron som dessutom fick röda rockar (Den Ranenburgska dragonskvadronen som beskrivs i det förra bloggposten). Orsaken till detta var att jag började med den gröna skvadronen, men jag hann inte bli klar innan den gröna färgen tog slut. Den färg jag hade använt mig av var humbrol 149 och jag trodde att det bara var att gå till hobbyaffären och köpa en ny burk. Men, men… det var inte riktigt så enkelt. Väl där fick jag nämligen reda på att Humbrol hade slutat sälja den färgen sedan tio år tillbaka (min burk hade uppenbarligen hållit sig väldigt länge). Det fanns visserligen andra gröna nyanser att välja på, men det skulle innebära att jag var tvungen att måla om de gamla gröna ryttarna så att de fick samma nyans som de nya ryttarna, och det var jag inte så pigg på att göra.

En koll på Humbrols hemsida visade att det faktiskt gick att köpa färg nummer 149, men de sålde bara den färgen till adresser i Storbritannien. Jag har ingen som helst aning om varför de inte vill sälja färgen till kunder utanför Storbritannien och tycker bara att det låter idiotiskt. Men hoppet väcktes om att få tag i färgen eftersom jag har en bekant som bor Shakespeares hemstad Stratford-on-Avon. Jag beställde därför fem burkar till hans adress och betalade med mitt kontokort. Tanken var förstås att han sedan skulle skicka burkarna till mig. Men mer än en månad gick och några färgburkarna levererades inte till mig. När jag tog kontakt med honom svarade han att han inte hade fått något paket från Humbrol. Jag skickade då ett mejl till Humbrol, sedan ett till och därefter ytterligare ett. Jag fick inget svar på dessa mejl och fick vare sig några färgburkar eller pengarna tillbaka. Det var den första och sista gången jag handlade från Humbrols webbutik.

Eventuellt kommer jag att besöka England i sommar och bunkra upp med färg Nr. 149 från någon brittisk hobbyaffär. Men tills dess så får min gröna skvadron vänta med att bli reformerad. Jag koncenterade mig istället på den blå skvadronen som fick fyra pistolskjutande ryttare och en pukslagare (den ursprunglige trumpetaren målades om till en svensk). Resultatet blev  detta:

Den reformerade blå skvadronen med fem helt nya ryttare i det första ledet

Det här inlägget postades i Färger, Tennsoldater. Bokmärk permalänken.

4 svar på Den svåråtkomliga färgen Humbrol 149

 1. Didrik Karlsson skriver:

  Hej örjan!
  Har du fått tag på humbrolfärgen ännu?
  Kom av en tillfällighet in på din sida och fick se det här…
  Det är nämligen så att jag köper och säljer humbrolfärger och jag har den färg du söker.
  Hör av dig på didde_1_93@hotmail.com för vidare information

 2. Örjan Martinsson skriver:

  Jo, jag reste till England och köpte fem burkar för en dryg månad sedan. Dessa burkar kommer troligen att räcka väldigt länge för mig, men skulle de ta slut kan det bli intressant att köpa från dig.

 3. Didrik Karlsson skriver:

  Skönt att du kom iväg!
  Får man fråga vad en burk kostar i England?
  // Didrik Karlsson

 4. Örjan Martinsson skriver:

  Jag köpte dem i en Modelzone-affär vilket tydligen är en stor kedja av hobbybutiker som finns i alla större brittiska städer. Burkarna kostade knappt 1,5 pund styck vilket motsvarade 16 kr.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *