Nya danskar och höjda priser

Drottningens livregemente, Fynska regementet och Prins Christians regemente.

Som synes har jag nu tre danska bataljoner (och jag glömde bort vilken bildstorlek som är lämplig på bloggen). Men innan jag börjar beskriva den Fynska bataljonen kan jag berätta om vad som har hänt hos Prince August. Det bästa sättet att köpa gjutmetall med bra kvalitet är att köpa mycket på en gång och direkt från Prince August.  I november gav jag också detta tips till en person som i ett mejl hade frågat om hur man får tag på billig metall (jag berättade även om ännu billigare sätt att skaffa metall, men att det sker till priset av sämre kvalitet). Hursomhelst räknade jag då ut att PA:s paket på 100 tackor standardmetall kostade nästan 2000 kr inklusive frakten, vilket innebar ett styckpris som var mindre än hälften av vad man får betala i hobbybutikerna.

För några dagar sedan fick jag samma fråga från en annan mejlare och gav då denne en kopia av det mejl jag skickade i slutet av november. Men efteråt kom jag att tänka på att euron hade tappat i värde under vintern och det var kanske ännu billigare nu? Jag kollade Prince Augusts hemsida och till min förskräckelse hade det inte blivit billigare. Det ovannämnda paketet som i november kostade 180 euro (plus 26 euro för frakten) kostar nu 280 euro plus frakt!!! Trots den starka kronan innebär det att priset har ökat från knappt 2000 till omkring 2700 kr. Det är en rejäl prisökning.

Det är inte heller endast metall som har gått upp i pris. En karolinerform kostar nu 12,50 euro (ca 109 kr) om man köper direkt från PA exklusive frakt. Vilket, om jag minns rätt, innebär en prisökning på 1,25 euro. Mitt tips till er som fundera på att köpa formar eller metall är därför att inte vänta utan köp nu. När hobbybutikerna väl ska fylla på sortimentet från PA kommer det nya prisläget att slå igenom även där.

Fynska regementet

Ovan ser ni det Fynska regementets återkomst till min samling. Jag hade nämligen en sådan (stor) bataljon på den tiden jag målade med blanka färger. Men när jag smälte ned de gamla tennsoldaterna för att börja om från början valde jag att skippa den bataljonen och använda metallen till att istället göra en rysk kavalleriskvadron. Till saken hör också att jag på den tiden trodde att de var norrmän tillhörande Akershus regemente. PA nämnde aldrig vilket regemente deras målningsbeskrivningar föreställde. Däremot nämnde de vilka färger de norska regementena hade och Akershus hade också grönt som regementsfärg, vilket fick mig att tro att det var dem som bilderna föreställde. Fanan tillhörde dock det Fynska regementet och inget annat.

Notera att hattarna har gula galoner. Jag har litteratur om danska uniformer från fyra olika författare: Lars-Eric Höglund, Torstein Snorrason, C. A. Sapherson och Anthony Moore.  Enligt Höglund hade de guldgaloner medan Snorrason och Sapherson säger att de var gula. Slutligen uppger Moore att de var vita. Och för att splittra enigheten mellan  Snorrason och Sapherson kan jag nämna att den förre säger att officerarna hade guldgaloner medan den senare säger att de hade silvergaloner. *stön*

Jag har valt att följa Snorrason eftersom han är mest detaljerad och citerar källan från 1702 som beskriver det Fynska regementets uniformer. Denne källa uppger även att de hade röda kragar. Prince Augusts formar för karolinermotståndare har dock inte kragar så jag målade istället halsdukarna röda. Vilket enligt Sapherson troligen var vad källan egentligen beskrev. Av döma av 1710-talets uniformer var dock inte danskarna främmande för konstiga färgkombinationer på kragar och uppslag.

Förutom de tre fanorna kan ni på bilden ovan notera färgerna på strumporna och de livbindlar som var officerarnas kännetecken. Drottningens livregemente hade vita livbindlar och Prins Christians hade röda (troligen mörkröda). Det Fynska regementet är dock okänt. Jag har gissat på rött eftersom kragarna (eller halsdukarna) var röda. Dessutom uppger Snorrason att regementena som var uthyrda till sjömakterna  hade orangea (Holland) eller röda (Storbritannien) livbindlar. En del av det Fynska regementet var också uthyrd till någon av sjömakterna, fast de kom inte tillbaka förrän 1714. Men rött får ändå ses som en god gissning.

När den röda bataljonen hette Vesterlenske hade officerarna vita strumpor eftersom de uppges ha haft det 1704 (när deras rockar var grå). När jag sedan konverterade den till Drottningens livregemente kunde jag till min glädje upptäcka att även deras officerare hade vita strumpor. Men sedan började jag tänka, det är endast två dansk-norska regementen som färgen på officersstrumporna är kända och båda hade vita. Min personliga gissning är därför att alla officerare hade vita strumpor och jag målade därför om mina officerare från Prins Christians regemente.

Danska trumslagare

Som avslutning på detta långa inlägg har jag då en närbild på mina danska trumslagare. Förra veckans bild var inte så tydlig. Jag har avstått från att måla särskilda galoner på de fynska trumslagarna (annars är gula galoner ett alternativ). Drottningens och Prins Christian har däremot fått de kungliga rödvitblå-randiga färgerna. För att få kontrast till de röda rockarna valde jag samma mörkröda färg som jag använde till Prins Christians regemente (humbrol 73).  Det är svårt att måla trefärgade galoner och med hänsyn tagen till min begränsade målningstalang är jag  ganska nöjd med resultatet. 

Men se nu till att köpa de grejer ni är intresserad av innan det är försent.

Det här inlägget postades i Metall, Prince August, Tennsoldater. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *