Roos bataljoner vid Poltava

Under den gångna hösten har jag fortsatt att måla nya tennsoldater. Detta har dock inte märkts på hemsidan eftersom jag har väntat med att lägga upp bilder på dem tills jag är klar med allt som jag har planerat göra innan jag tar en längre paus från hobbyn. Tanken var att jag skulle vara färdig i januari och uppdatera hemsidan i februari. Men som det ser ut nu kommer det att dröja och jag får vara glad ifall tennsoldatsdelen på hemsidan blir uppdaterad före sommaren.

Men tills vidare kan jag ifall bjuda på bilder på de nya tennsoldaterna i min nya blogg. Först ut är de bataljoner som kom bort från huvudstyrkan under inledningsskedet av slaget vid Poltava och sedan blev nedkämpade vid Jakovetskijskogen. Av en ursprunglig styrka på 3000 man återstod det bara 400 när Roos kapitulerade i ett kloster som hans styrka tog sin tillflykt till efter dagens olyckliga strider.

Roos bataljoner i slagordning vid Jakovetskijskogen

Roos bataljoner i slagordning vid Jakovetskijskogen

På bilden står fyra svenska bataljoner uppställda för att möta fienden som kom ifrån norr. Förlusterna som de hade drabbats av tidigare under dagen hade tvingat fram en omorganisation från sex till fyra bataljoner. Närke-Värmlands livbataljon (längst till vänster) skyddade ena flanken medan Dalregementen (längst till höger) skyddade den andra flanken och fick ta emot ett angrepp från fem ryska dragonregementen. I mitten stod Jönköpings regemente (i röda uniformer) och Västerbottens regemente (i vita uniformer) beredda att ta emot attacken från fem ryska infanteribataljoner.

Närke-Värmlands livbataljon

Jag har sedan tidigare målat en skjutande Närke-Värmlandsbataljon. Det var den som inte kom bort från huvudstyrkan utan som deltog i huvudstriden.  Bataljonen ovan är livbataljonen som stod under Roos befäl och har en annan pose i och med att de är beredda för närstrid.

Pikenerarna i mitten är faktiskt ursprungligen från den gamla bataljonen. Jag bytte ut dem och ersatte dem med marscherande pikenarare eftersom jag tyckte att sådana passar något bättre ihop med en skjutande bataljon. Pikenerare håller knappast sina pikar i horisontalt läge medan de väntar på att musketerarena ska skjuta färdigt så jag var tvungen att byta ut pikenerarna i samtliga skjutande bataljoner.

Jönköpings regemente

Här har vi dock en bataljon som är helt ny. Ja, med undantag för fanbäraren då som finns med på bilderna på hemsidan. Jag kommer emellertid att göra en revision av fanorna under våren och då kommer kanske Jönköpingsfanan att bli utbytt.

Notera också att officern har blivit utrustat med en halvpik. I den karolinska armén var alla officerare beväpnade med ett sådant vapen men i den form som jag har använt mig av för att göra officerarna är de endast beväpnade med värja. För att göra officern korrekt har jag därför tagit en halvpik från en annan officersform och limmat fast den på denna. Det funkar dock bara om officerarna befinner sig i en defensiv pose. I de andra fallen får jag låtsas som om det regnar och låta officerarna gå utan halvpikar.

Västerbottens regemente

Även tennsoldaterna tillhörande Västerbottens regemente (och Dalregementet) är helt nya sånär som på fanbärarna. Apråpå officernas halvpikar så kan jag även nämna att jag har bytt ut samtliga pikar på de meniga soldaterna. Tidigare hade de en längd som motsvarande fyra meter men i den karolinska armén var tydligen pikarna betydligt längre än så, nämligen fem och en halv meter.

Dalregementet

Slutligen kommer vi då till en suddig bild av Dalregementets sista strid. Dalkarlarna har förmodligen helt ohistoriskt fått behålla sina fyra meter korta pikar. Anledningen till det är att jag använde officerformen Nr 903 för att gjuta Dalregementets pikenerare eftersom de stred mot dragoner och kan ha behövt rikta sina pikar längre upp. Men som jag redan har nämnt på hemsidan (angående tennsoldaterna som föreställer Smålands tremänningar) går det inte att göra pikarna längre eftersom spetserna redan vid denna längd hamnar något för högt upp för att posen ska bli trovärdig. Jag har dock en känsla av att jag i framtiden kommer att byta ut dessa pikenerare och ersätta dem med vanliga pikenerare.

Ytterligare information om Roos bataljoner finns på denna sida

Det här inlägget postades i Tennsoldater. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *