Zinnfiguren-Museum Goslar

Slaget vid Lutter am Barenberge 1626

Mitt i staden Goslar, som ligger i det natursköna bergsområdet Harz i södra Niedersachsen, finns ett av de mer välkända tennfigurs-museerna: Zinnfiguren-Museum Goslar. Museets samlingar är visserligen mer inriktat på lokal historia än på militärhistoria. Men inte långt ifrån Goslar utkämpades slaget vid Lutter am Barenberge 1626 där danske kung Kristian IV fick stryk av Tillys katolska trupper, så naturligtvis finns det ett stort diorama med cirka 2 200 tennfigurer som skildrar detta slag.

Andra aspekter av Goslars historia som skildras där är dess kejsarborg (kaiserpfalz) som var ett betydelsefullt säte för de tyska kejsarna under högmedeltiden och gruvnäringen som är anledningen till att Goslar grundades. Både stadskärnan och den närbelägna silvergruvan i Rammelsberg är för övrigt listade bland Unescos världskulturarv och värda ett besök även av dem som inte är intresserade av tennfigurer.

Två dioramor plus en glimt av den vackra stadskärnan som är ett världskulturarv
Ett diorama med en del av kejsarborgen och ett annat diorama i bakgrunden
En bild på hur samma kejsarborg ser ut idag. Statyn i förgrunden föreställer det enade Tysklands förste kejsare Wilhelm I. Inskriften på fundamentet kallar honom dock föga blygsamt för ”Wilhelm der Grosse”, en benämning som inte kom att fastna eftersom det trots allt var Bismarcks förtjänst att Tyskland enades och inte Wilhelms.
Det här inlägget postades i Sevärdheter. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *