Spikraka pikar

raka pikar

Jag är nu tillbaka efter våruppehållet (som blev lite längre än vad jag hade tänkt mig, men jag blev lat och hade annat för mig). Nu har dock 15 av mina pikenerare fått sina pikar utbytta. De gamla pikarna av bindetråd från en trädgårdshandel har nu ersatts av kopparlod som jag hittade i en materialbutik på Folkungagatan i Stockholm (den heter faktiskt ”Material”). Fördelen med dessa pikar är att de är helt spikraka och de har precis rätt dimensioner för mina behov.  Varje förpackning innehåller fyra 1 mm tjocka kopparlod som är 25 cm långa, vilket räcker till exakt åtta svenska pikar på 12,5 cm.

Det finns dock en betydande nackdel med dessa pikar. Varje förpackning kostar ca 110 kr, vilken innebär att metallen i piken är dyrare än metallen i figuren som håller den. Prince August säljer också kopparpikar (som dock är för korta) och när de lanserade den produkten reagerade jag över hur dyra de var jämfört med råvarupriset på koppar. Med en kostnad på tre euro för tio pikar á 8 cm så misstänkte jag då att de hade en väl tilltagen vinstmarginal på dessa. Men det verkar som om jag var orättvis i min misstanke eftersom de kopparlod som jag har köpt faktiskt är dyrare än de som Prince August säljer. Hur som helst kan jag inte köpa Prince Augusts pikar eftersom de har fel längd och då jag inte har lagt ner så mycket pengar på mina hobby de senaste åren så kände jag att jag kunde lyxa till det och skaffa kvalitetspikar.

Den butik som jag köpte dem ifrån hade dock inte många förpackningar till salu och hade dessutom planerat att ta bort den varan ur sitt sortiment. Men jag fick dem att göra en sista beställning på 35 förpackningar bara till mig så att jag kunde byta ut alla mina pikar och ha kvar så det räcker till framtida tennsoldater (35 gånger 110 kr = mycket pengar).

För den som inte tycker att prislappen är avskräckande och vill köpa sådana där kopparlod så kan jag tyvärr inte tipsa om en butik som säljer dem då den på Folkungagatan har slutat med dessa. Men tillverkaren av dessa ”Copper to Copper Brazing Rods” heter GoSystem och dess svenska distributör är Lobomatic AB.  Det sistnämnda företaget borde ju veta var i Sverige det går att köpa dem.

Det här inlägget postades i Tennsoldater. Bokmärk permalänken.

4 svar på Spikraka pikar

 1. Anders Larsson skriver:

  Har du någon bra källa för längden av de karolinska pikarna om de vore i skala 1:1? Förekommer en del olika längder i litteraturen. Sjöström (Fraustadt) 5,5 m bla. Karl XI skrev bla : ”Om någon pik finnes som intet efter den nya modellen av gott trä och sin behöriga längd gjord. Bötes därför 2 öre silvermynt”. Oklart vilken längd som avses.

 2. Örjan Martinsson skriver:

  Jag har också noterat att det förekommer olika längder i litteraturen och för sex år sedan frågade jag därför i en tråd i Skalman efter källuppgifter.

  http://forum.skalman.nu/viewtopic.php?f=23&t=35491

  Bengt Nilsson (Ben) levererade då två källuppgifter som tydde på en längd på 5,5 meter med spetsen inräknad.

 3. Hans skriver:

  Hur tjock rakdragen tråd behöver du? Det finns ju rakdragen tråd i flera metaller till betydligt lägre priser

 4. Den behöver vara en millimeter tjock. Fast nu har jag redan köpt så det räcker för en överskådlig framtid.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *