Fanor

Den teknik jag har använt mig för att göra fanor till mina tennsoldater går ut på att med hjälp av en kopieringsmaskin skapa svartvita mallar som jag sedan målar för hand och klistrar fast på tennsoldatens fanstång. Nackdelen med denna teknik är att det tar lång tid att måla dem för hand och gör jag ett misstag får jag oftast gilla läget eller börja om från början. En annan nackdel är förstås att detaljerna aldrig blir helt bra eftersom jag är en väldigt medioker figurmålare (om ens det!). När jag började med att måla tennsoldater på 90-talet var detta dock den enda teknik som stod till buds. Det fanns inga färgbilder på karolinska fanor som var tillgängliga för mig och jag hade dessutom varken skanner eller färgskrivare.

Senare fick jag dock tillgång till allt detta men valde att fortsätta i samma stil så att utseendet på de nya fanorna inte skulle avvika från de gamla. Men med mina gamla fanor hade jag gjort ett misstag genom att måla heraldiska motiv i guld med guldfärg.  Senare insåg jag  att dessa egentligen skulle ha en gulaktig färg. Därmed blev det aktuellt med en större revision av mitt fanbestånd och jag kunde på allvar överväga att byta teknik. Dvs. att gå ifrån handmålade fanor till digitala fanor utskrivna från datorn.

Livgardets fanor var de första som fick ett nytt utseende, vilket skedde i höstas i samband med en större revision av tennsoldaterna från detta förband. Resultatet syns nedan.

Livgardets fanor "före" (vänster) och "efter" (mitten) samt Upplands livfana (höger)

Det nya utseendet skiljer sig betydligt från det gamla vilket också framgår av bilden även om den är för liten för att man ska kunna se hur skärpan på detaljerna har förbättrats. I samma veva gjorde jag en livfana till Upplands regemente med lika bra resultat. Den enda nackdelen med det digitala formatet är att man kan ana de individuella pixlarna om man studerar fanan på riktigt nära håll. Men jämfört med de handmålade fanornas alla små skönhetsfel är de digitala fanorna trots allt mycket bättre.

Men detta var vita fanor. När det gällde röda fanor var det inte lika enkelt. Min skanner klarade inte av att skanna in röda fanor med en jämn färgåtergivning. Och även om jag försökte korrigera detta manuellt lyckades jg aldrig få fram en röd färg som hade samma lyster som de handmålade när jag skrev ut fanarken från min skrivare. Jag valde därför att måla över de digitala utskrifterna för hand. På så sätt slapp jag åtminstone de vita fläckarna som jag inte kunde undvika att få när jag arbetade med svartvita mallar. Resultatet blev detta:

Upplands gamla fana och två nya som jag gjorde i höstas.

Fast när jag var klar upptäckte jag något mycket irriterande. Motivet på den ena sidan befann sig för långt bort från stången (se fanan i mitten). Jag trodde först att detta berodde på att jag hade råkat göra fanorna för långa och i efterhand trimmat ner den bortre sidan så att motivet på den ena sidan inte längre var centrerat i mitten. Detta var fel förklaring men i vilket fall som helst såg jag inget annat val än att göra om allting.

Efter denna motgång hade jag emellertid tröttnat på att måla fanor för hand så jag beslöt att gå över till det heldigitala formatet trots att skapandet av mallen krävde en större arbetsinsats än vad jag tidigare hade räknat med. För när väl mallen är skapad är det hur enkelt som helst att göra nya fanor om det sker ett misstag.

En av de "nya fanorna" har nu ersatts av en helt digital fana (vänster).

Dessvärre avbröt jag arbetet i höstas och det var först igår som jag avslutade det. På bilden ovan syns den splitter nya digitala fanan som ersatte höstens handmålade modell (resterna av den ligger i förgrundens mitt). Den nya fanan är blekare än de gamla, men inte fullt så blek som bilden kan få er att tro. Det är nämligen kamerablixten som spökar som vanligt. Tydligen reflekterar den digitala fanan mer ljus än de handmålade så att den framstår som blekare än vad den egentligen är.

Tyvärr kommer även den nya digitala fanan att skrotas. För på baksidan är motivet lika dåligt centrerat som dess företrädare. Jag har nu insett att felet berodde på att jag använde samma bild till både fram- och baksidan när jag skapade fanarket. Motiven på karolinska fanor var nämligen inte helt centrerade utan de var placerade lite närmare fanstången för att ge intryck av att vara helt centrerade. Istället för att bara kopiera framsidans bild till baksidan borde jag därför ha spegelvänt den först.

Det har jag nu gjort på mallen nedan. Men jag väntar ett par veckor till med att skriva ut nya fanark. Min färgpatron håller nämligen på att ta slut och jag vill vänta med att inviga en ny färgpatron tills jag ska byta ut samtliga fanor i min tennsoldatssamling. Och för att det ska ske måste jag först under sommaren göra mallar till samtliga karolinska landskapsregementens fanor (vilket dock inte ska ta så lång tid nu när jag kan använda mig av Upplands fana som mall till de övriga).

Fanark för tennsoldater tillhörande Upplands regemente

Det här inlägget postades i Fanor & standar, Tennsoldater. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *