Planer på kort och lång sikt

Med sommaren runt hörnet börjar det bli dags att sätta igång med målandet. Det har ju inte hänt så mycket under våren och förhoppningsvis kommer jag att kompensera för det under sommaren. Vad jag har gjort på sistone är göra klart alla underlägg till mina tennsoldatsbataljoner. Sammanlagt har jag nu 44 underlägg, långt fler än vad jag har färdigmålade bataljoner. Antalet bataljoner som väntar på att bli målade är dock stort och jag har även gjutit nya de senaste två veckorna i syfte att ersätta de karpus-bataljoner som egentligen hade hatt. Dessutom har jag prövat de nya formarna som Prince August lanserade i höstas och när dessa tennsoldaterna blir färdigmålade kommer jag att ge liten recension av dem. Först i kön för att bli målade är dock ett gäng trumslagare som har stått på bordet på tok för länge.

Min huvudsakliga inriktning är att måla tennsoldater som utkämpar slaget vid Poltava (även om slaget vid Helsingborg har blivit ett litet sidoprojekt). Syftet med dessa är att inte delta i så kallade wargames som så många figurmålare verkar göra. Snarare vill jag använda dem till att illustrera de olika skedena under slaget. Det är därför som jag inte nöjer mig med att bara göra en tennsoldatsbataljon för varje deltagande historisk bataljon, utan gärna vill ha en mångfald av poser för varje bataljon. Mitt stora mål (och detta ligger långt i framtiden) är att skapa diaramor där jag med fotografier eller videoklipp illusterar hur slaget gick till steg för steg. Ett grundproblem är förstås det klena utbudet av poser för de ryska tennsoldater. Men jag hoppas att Prince August tar sitt förnuft till fånga och lanserar nya formar i den serien. Annars får det bli en väldigt svenskcentrerad genomgång av slaget vid Poltava.

En holländare som har gjort ett liknade projekt om slaget vid Waterloo har publicerat videoinlägg på youtube som visar hans  3000 figurer i skala 1:72. Jag stötte på den korta versionen redan för flera år sedan men nu upptäckte jag att han nyligen har lagt till ett videoklipp med hans stridande plastsoldater som är nästan tio minuter långt:

Det ser väldigt snyggt ut även om det kunde ha varit mer informativt om vad som hände under själva slaget. Fast jag har sett filmen Waterloo med Christopher Plummer som Wellington så jag känner igen de klassiska scenerna.

Den som lever får se hur mina försök i den här genren kommer att se ut. Just nu saknar jag emellertid all kunskap om hur man ska arrangera en realistisk diorama-miljö runt omkring tennsoldater. Och videoredigering har jag inte sysslat med sedan jag gick i gymnasiet.

Det här inlägget postades i Statusrapporter. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *