Konvertering av grenadjärer till musketerare

Som jag har nämnt några gånger på den här bloggen så har jag ett problem i och med att jag har målat två grenadjärer till alla utom en minibataljon (+ en  grenadjärbataljon) och sedan insett att grenadjärmössor var väldigt ovanliga i Karl XII:s armé.

Sammanlagt har jag målat 11 karolinska minibataljoner med grenadjärer samt 1 grenadjärbataljon. Av dessa är det endast Dalregementet och Södermanlands regementen som det finns belägg för att de hade grenadjärmössor. De övriga grenadjärerna är jag därför tvungen att byta ut eller konvertera till musketetere. Det sistnämnda alternativet är det enklaste, men det är endast möjligt för de bataljoner som har karpus som huvudbonad (Närke-Värmland och Västerbotten).

Grenadjärerna från mina två Närke-Värmländska bataljoner och den Västerbottniska bataljonen.

Tennsoldaterna ovan var därför de enda av sammanlagt 40 övertaliga som på ett enkelt sätt gick att konvertera till musketerare. Notera förresten att tofsen på grenadjären längst till höger har lossnat. Detta skedde när jag flyttade för ett par månader sedan. Det var ren tur att det var en grenadjär som skulle konverteras som råkade ut för det, för annars hade jag blivit riktigt missnöjd…

Steg 1

Konverteringen inleddes med att jag använde en avbitartång för att klippa av topparna på grenadjärmössorna till en lagom höjd för en karpus.

Steg 2

Sedan filade jag det som återstod av grenadjärmössorna så att de fick en rund form. Notera att den mittersta grenadjärens mössa lossnade helt och hållet när jag filade den. Den avslöjar därmed hur jag hade gått till väga för att skapa sådana grenadjärer. Det finns nämligen ingen grenadjärform med den posen så jag var tvungen att slipa bort en trekantig hatt och sedan klistra fast en grenadjärmössa på dem. De knästående skyttarnas mössor sitter däremot som gjutet.

Steg 3

Till sist var det bara att måla tennklumparna på soldaternas huvuden till något som liknade karpusar. För en av dem var jag förstås tvungen att återigen limma fast tennklumpen.

Nu är det bara 34 övertaliga grenadjärer kvar. Dessa måste jag dock ersätta genom att gjuta och måla helt nya tennsoldater. De 22 grenadjärer som ingår i min grenadjärbataljon kommer att målas om så att de föreställer ett grenadjärkompani från det sachsiska regementet (sachsiska krigsfångar i svensk tjänst som deltog i slaget vid Helsingborg). De resterande 12 övertaliga grenadjärerna kommer jag tills vidare att låta vara som de är och bli en samling fristående tennsoldater som inte ingår i någon formation. Men behöver jag fler karoliner med karpusar kan även dessa bli konverterade.

Det här inlägget postades i Tennsoldater. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *