Dansk-norska dragonuniformer

Jag har återupptagit arbetet med den norska arméns uniformer. Andra åtaganden gör dock att tempot inte är så högt och dessutom har det datorprogram jag använder mig av börjat strula. Men förhoppningsvis kommer jag att vara klar nästa vecka.

Som vanligt brukar jag fastna på olika småsaker som kräver vissa efterforskningar och ofta resulterar i att jag måste ägna tid åt att ändra mina befintliga sidor. Ett sådant exempel är de dansk-norska dragonuniformena. Tidigare har jag avbildat deras rockar på exakt samma sätt som de övriga truppslagen. Men genom mejl-kontakt med Torstein Snorrason fick jag reda på att dragoner hade vita axelsnören på högra axeln som kännetecken.  Följaktligen har jag ägnat den här söndagen åt att rita axelsnören på mina danska dragonbilder och uppdatera hemsidan. Det färdiga resultatet ser ut på detta sätt:

Jag är inte särskilt bra på att rita komplicerade detaljer men min avsikt var att axelsnörena skulle se ut som dem på följande målning från 1762. Den visar en norsk dragon från det Nordanfjällska regementet. Förhoppningsvis såg snörena likadana ut under det stora nordiska kriget:

Det här inlägget postades i Uniformer, Uppdateringar på hemsidan. Bokmärk permalänken.

3 svar på Dansk-norska dragonuniformer

  1. Henrik Andersson skriver:

    Skulle vara intressant och se en gubbe som du målat.

  2. Örjan Martinsson skriver:

    Ja, hur jag ska fixa axelsnören på Prince Augusts figurer är ett problem som jag ännu inte har en lösning på. Det ska finnas ett typ av kitt som kallas för ”Green stuff” och som man kan fästa på metallfigurer och skulptera så att man får de detaljer man önskar sig. Men det förutsätter att man har en talang för att skulptera och det har inte jag…

  3. Henrik Andersson skriver:

    Sytråd eller garn kanske?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *