Magnus Stenbock avslutar sommaren

När jag gjorde om min stora ryska skvadron till bohuslänningar blev två officerare över. Den ena av dessa har jag nu målat om till Magnus Stenbock. Idén till detta fick jag genom att Anders Larsson mejlade bilder på  kavalleriofficerare efter att jag berättade att jag ville använda Holger Erikssons gamla formar för kavalleriofficerare eftersom dessa har uppvikta rockskört. Bilderna visade dock att det förekom även på den svenska sidan att officerare lät sina rockskört hänga fritt. Ingen mindre än Magnus Stenbock bar rocken på ett sådant sätt i följande självporträtt:

Detta porträtt visar att officern i form 934 faktiskt går att använda till svenskar (även om jag trots allt är fortfarande inställd på Holger Erikssons formar).  Fast likheten mellan porträttet och form 934 är faktiskt ganska anmärkningsvärd. Kan det vara så Prince August utgick från just denna målning när de skulpterade 900-seriens kavalleriofficer? Jag har alltid undrat över varför de valde en pose som inte passar ihop med de övriga formarna och varför den inte fick en ”äkta” karolinerrock med uppvikta rockskört.

För övrigt kan man konstatera att Prince Augusts skulptör Chris Tubbs är mycket bättre på att avbilda hästar med rätt proportioner än vad den gamle amatörmålaren Magnus Stenbock var. Stenbock får dock poäng för att hans häst är mer livfull än Chris Tubbs. Bristen på livfullhet är också Chris Tubbs svaghet när man jämför honom med föregångaren Holger Eriksson som var mycket bättre på att skapa figurer som ger intryck av att befinna sig i rörelse. Det är synd att Holger Eriksson inte använde sig av en bättre tillverkningsteknik så att skärpan på detaljerna hade varit bättre.

Nåväl, med detta avslutar jag sommarens tenngjutning och målning. All utrustning ska nu läggas tillbaka i sina trälådor och jag kommer nog inte plocka upp dem igenom förrän under vintern.

Allt som jag hade tänkt göra under sommaren har jag dessvärre inte hunnit med. Hemsidan har inte fått någon uppmärksamhet överhuvudtaget  och där finns det mycket att göra. Så mina planer drabbas av lite förskjutningar och det jag hade tänkt göra under hösten får nog vänta tills vintern (närmare bestämt översättningen av karoliner-delen till engelska). Det här påverkar förstås också hur många tennsoldater jag kommer att hinna med då, men jag hoppas ändå att kunna presentera flera figurer som jag aldrig gjort innan när tenngjutningen väl återupptas.

Det här inlägget postades i Tennsoldater. Bokmärk permalänken.

4 svar på Magnus Stenbock avslutar sommaren

 1. Mats Nyström skriver:

  Hej!
  Jag har följt den här bloggen ganska länge utan att lämna ett avtryck… hur länge upptäckte jag idag när jag skulle kolla när de nya pikenerarformarna kom. Något som jag uppfattade som något jag läst nyss på den här bloggen. Men det visade sig vara förra sommaren!
  Hursomhelst, en grymt snygg blogg och hemsida. Jag gjöt en hel del tennsoldater med min bror i 11-13 årsåldern. Gjorde bl.a. ett sorts diarama över en skans under belägring. Danskar belägrade av svenskar. Tanken var att det skulle vara under Stenbocks väg från Gadebusch till Tönningen. Dessutom gjorde jag bohuslänningar med samma formar och i princip identisk färg på schabrak och hölster. Kul att se. Dock vet jag inte varifrån jag fick att bohuslänningarna skulle vara med till Nordtyskland?

 2. Örjan Martinsson skriver:

  Trevligt att du uppskattar bloggen! Angående de nya pikenerarformarna så ska ju Prince August komma ut med ytterligare formar nu i höst vilket jag skrev om i juli. Kanske är det dessa formar som du läste om nyss och sedan blandade ihop med fjolårets nytillskott?

 3. Henrik Andersson skriver:

  Alltid tyckt officeren påminner om Fredrik av Hesen.
  Men bara för att rocken kan knäppas upp så behöver man ju inte göra det.
  Men officeren är den sämste av karolinerna.

 4. Mats Nyström skriver:

  Nej, det var just pikenerarna med de burna och fällda pikarna som jag uppfattade som ”nya” .
  Förhållandevis sant med tanke på hur länge sedan det var Prince August uppdaterade karolinerserien innan dess (motståndarsoldaterna under tidigt 90-tal?).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *