Hemsidan firar tio år!

I förra veckan utlovade jag nya tennsoldater men det får vänta eftersom jag insåg att min hemsida har blivit tio år gammal och det förtjänar ett helt eget inlägg. Här följer historien om hur min hemsida blev till:

Något exakt datum för när jag skapade hemsidan kan jag inte ge utan den utvecklades långsamt under 2002. Faktum är att de första stegen togs bara ett par månader efter att jag fick mitt första Internet-abonnemang. Jag var i vanlig ordning sen med att haka på tekniska trender. Jag hade visserligen surfat en hel del på skolans datorer när jag gick i gymnasiet 1995-98, men på den tiden var Internet inte särskilt imponerande och var man historieintresserad så fanns det inte så mycket att hämta. Det intryck jag fick av Internet var att det definitivt inte var något som jag var beredd att betala för. Men med tiden utvecklades Internet och jag fann mig själv bli tråkad även av folk i medelåldern för att jag inte hade en mejl-adress. När jag sedan upptäckte att Uppsala universitet (som jag studerade vid) erbjöd gratis Internetabonnemang till sina studenter beslöt jag mig för att hoppa på tåget.

Detta skedde i slutet av 2001 och det fanns rätt många historiska hemsidor då, kanske rent av fler än vad det finns idag. Jag tror att wikipedia-kollektivets framväxt har trängt undan en stor del av småskaliga privatsidorna. Fast kvalitén låg oftast på skolarbete-nivån på dessa sidor och jag tänkte upprepade gånger att jag skulle kunna göra ett bättre jobb än den.

Tanken på att skapa en egen hemsida började mogna o9ch i januari 2002 fick jag reda på att mitt Internetabonnemang även innehöll ett hemsidekonto. Detta aktiverades och jag publicerade omgående en excelfil som innehöll Sifos opinionsundersökningar. Den filen finns fortfarande kvar på en hemlig plats och är därmed den allra äldsta delen av hemsidan.  Men någon riktig hemsida kunde jag inte skapa förrän jag lärde mig programmera html. Jag hittade en sajt som lärde ut grunderna och lade i februari upp en startsida som innehöll löften om en framtida historiesajt samt länkar till andra användbara sajter. Rubriken på den sidan var ”Stora nordiska kriget”. Tanken var att jag skulle fokusera på den tiden men tidsepoken vidgades snabbt till ”Stormaktstiden” och sedan till ”Svensk historia”. Det kom faktiskt  att dröja ända till 2009 innan jag i någon större utsträckning började skriva om det som hemsidan från början var tänkt att uteslutande handla om.

Mina försök att lära mig html gick dock väldigt långsamt och jag började leta efter alternativ. När man sökte frasen ”stora nordiska kriget” på google våren 2002 kom min hemsida på första plats, detta trots att den bara innehöll några länkar! Detta bidrog till känslan av att det var bråttom att få igång sajten så jag spenderade 2 000 kr på att köpa Frontpage, vilket var ett program som gjorde  det lika lätt att skapa hemsidor som att använda office-paketet. Numera har Microsoft ersatt Frontpage med SharePoint Designer som man kan ladda ned gratis på deras egen hemsida.

Med hjälp av Frontpage började jag under påsklovet att lägga till innehåll på hemsidan. Det mesta var dock diverse uppsatser och mindre arbeten som jag hade skrivit i gymnasiet och på universitetet. Det var först under sommarlovet som jag ägnade mig åt nyproduktion i en större skala. Vid midsommar 2002 skedde sålunda en större uppdatering och jag ansåg då att jag äntligen kunde förklara hemsidan ”invigd”. Samma dag anmälde jag hemsidan till Yahoo som lade till den i deras katalog.  Fast det var först i augusti som besökarna började hitta hemsidan.

Under hösten fortsatte jag att utveckla hemsidan. Det var framförallt skrivandet av minibiografier över de svenska kungarna som jag ägnade det första året åt. Från och med den 7 november 2002 började jag redovisa alla uppdateringar på hemsidan på en särskild uppdateringssida vilket gör att man kan följa hemsidans utveckling från detta datum.

Det viktigaste datumet i min hemsidas historia är dock den 18 december 2003 då den flyttades till den nuvarande adressen och fick namnet Tacitus.nu. Namnvalet kanske inte var så lyckat eftersom många är osäkra på hur det ska uttalas (Tasitus) och det är faktiskt en hel del som läser det som Taktikus! Det gamla namnet ”Svensk historia” var emellertid alltför fantasilöst och det användes dessutom av flera andra privatsidor. Jag ville gärna  döpa min hemsida till ”Svearike” men det namnet användes då av en annan privatsida, vilket i efterhand bara var bra eftersom Tacitus.nu numera även täcker in internationell historia.

Nåja, jag får väl sätta punkt här innan jag blir alltför långrandig. Men det är häpnadsväckande hur snabbt tio år flyger förbi. När jag började var jag 22 år gammal och tio år var då en helt ofantligt lång tidsperiod. Det var då som jag  upptäckte något som kallades för Wikipedia. Jag minns att jag himlade ögonen och tänkte: ”en blind leder en blind”. Jag var inte imponerad av artiklarnas kvalitet och trodde inte alls på idén. Numera är dock  wikipedia hur stort som helst och det är svårt att föreställa sig Internet utan det. Hade jag väntat ytterligare några år med att skaffa mitt första internetabonnemang hade jag kanske valt att inte skapa Tacitus.nu utan istället nöjt mig med att läsa wikipedia och göra enstaka rättelser på dess artiklar.  Som tur är anlände jag till Internet vid rätt tidpunkt, för jag tvivlar starkt på att jag skulle ha lärt mig lika mycket och fått samma kontakt med mina läsare om jag valt den andra vägen.

Det här inlägget postades i Övrigt. Bokmärk permalänken.

1 svar på Hemsidan firar tio år!

  1. Henrik Andersson skriver:

    Hurra!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *