Om mig

Den som ligger bakom sajten Tacitus.nu och som har skrivit den här presentationen heter Örjan Martinsson. Jag är född 1979 och bosatt i Gustavsberg, två mil öster om Stockholm.

Min hemsida har funnits på Internet ända sedan våren 2002 och skapades medan jag pluggade på Uppsala universitet. Det var då ett renodlat hobbyprojekt där jag kunde skriva om mitt favoritämne under friare former än vad som gällde på universitetet. Hemsidan blev mycket större och mer populär än vad jag hade kunnat tro när jag började. Men detta har inte förändrat dess inriktning. Det är ett fortfarande mitt privata hobbyprojekt där jag skriver om det som intresserar mig. Naturligtvis är jag mån om att den information som står på hemsidan är korrekt och jag tar gärna emot rättelser.

Någon mer information om mig själv än den jag har lämnat här är jag dessvärre ovillig att ge. Jag är inte ute efter någon kändisstatus utan föredrar anonymitet. Om det finns folk som tycker att det skadar hemsidans trovärdighet så är det något jag kan leva med. Själv är jag dock av den uppfattningen att artiklar ska bedömas på egna meriter och inte på dess författares.

Örjan Martinsson

 

11 Responses to Om mig

 1. Hej!

  Har du sett denna min självpublicerade, 500-sidiga bok (A4-format, vikt 2,2 kg) om Ardenneroffensiven på svenska:

  http://www.bergstrombooks.se/

 2. Elias Andersson says:

  Hej.
  Vill tacka för en väldigt bra och välskriven blogg! Jag undrar ifall du har något tips om litteratur/hemsidor om uniformer, svenska, danska under sent 1600tal, runt det Skånska kriget? Är tacksam för all hjälp!

  Mvh

 3. Örjan Martinsson says:

  Lars-Eric Höglund har skrivit en bok om Skånska krigets svenska fanor och uniformer som går att beställa från den här sidan:

  http://www.acedia.se/militaria.htm

  Den danska arméns uniformer beskrivs i en artikel av Torstein Snorrason och Olaf Hasselhager. Den fanns tidigare tillgänglig i PDF-format i Daniel Schorrs numera nedlagda hemsida men går fortfarande att få tag i genom webbarkivet:

  http://web.archive.org/web/20090419195119/http://www.northernwars.com/Danish%20Army%201675-79.pdf

 4. Hans says:

  Om du ör intresserad har jag matrial on de tidiga Prins August Formarna

 5. Stefan Sahlström says:

  Hej!
  Jag är 47 och boende i mellansverige. Jag gjöt en del när jag var liten och hittade några när jag gick igenom en del kartonger hos mina föräldrar. Detta var för ett halvår sedan. Har återupptagit gjutningen och dessutom börjat måla dem. Känns dock som att man är en amatör jämfört med dig. Skulle vilja veta lite mer om hur du bär dig åt så att jag kan förkovra mig. Tacksam för input om tid finnes förstås. MVH Stefan

 6. Örjan Martinsson says:

  Jag hjälper gärna till med att besvara frågor om tenngjutning och målning!

 7. Stefan Sahlström says:

  Då undrar jag om du kan tala om vad för verktyg du använder. T ex typ av pensel, ev förstoringar och annat. Jag har själv en speciell lampa där det är förstoringar inbyggt. Väldigt praktiskt.

 8. Örjan Martinsson says:

  En lampa med förstoringar har jag ännu inte. Jag har inte känt ett behov av en sådan vilket jag antar beror på att mina ögon fortfarande är i ett tillräckligt gott skick. Istället använder jag mig av två Ikealampor (Kroby) med väldigt starka glödlampor (motsvarande 100 w) som belyser bordet från varsitt håll.

  Penslarna köper jag från hobbybutiker och jag strävar efter att ha så små som möjligt. Just nu har jag till exempel Dekorima-penslar med storleken 5/0. Sedan har jag förstås större penslar också som jag använder för större ytor. För att ta bort hårstrån som lossnar och hamnar på figuren så har jag en pincett.

  När det gäller själva gjutningen så använder jag mig av Prince Augusts klämmor, men jag har hela sju stycken av dem som jag har justerat så att de klämmer olika hårt. För lyckade gjutningar gäller det ju att hitta jämviktsläget där klämmorna håller fast formhalvorna så löst att all luft kan komma ut, men ändå tillräckligt hårt så att ingen metall läcker ut.

  För att bearbeta figurerna har jag en avbitartång och två platt-tänger. De senare är väldigt praktiska att använda sig av eftersom man inte behöver vänta tills figurerna har blivit svala innan man kan ta loss dem från formarna och börja vrida bort tennklumpar. För att fila bort gjutskägg och ojämna ytor så har jag dels en stor fil av den sort som använde sig av i träslöjden och sedan ett set med tio olika småfilar som jag köpte på Clas Ohlson. En gammal morakniv kommer också ofta till god användning.

 9. Stefan Sahlström says:

  Hej igen. Tack för svaret. Jag har endast kunnat få tag på 0/2 pensel och skall försöka få tag på en 0/5. Har nämligen lite svårt att komma ner på din detaljnivå och det skulle vara roligt göra det. Har planer på att skapa en scen med slaget vid Poltava och särskillt vid redutterna. Vet inte om det blir så men det vore skoj och pröva. Har dessutom köpt några 25mm gubbar från Napoleon krigen. Hade där också tänkt att göra något. Har dock ej börjat än. En sista fråga bara innan jag lämnar dig ifred. Finns det möjlighet att få köpa en gubbe från dig. Helst en ryttare. Hade varit bra och ha lite som mall. Speciellt på detaljnivåerna.
  MVH Stefan

 10. Örjan Martinsson says:

  Jo, du skulle kunna köpa en ryttare av mig. Men min målningstil är i jämförelse med andra figurmålare väldigt enkel då jag inte målar sådant som inte redan finns på figuren och inte heller använder mig av skuggningsteknik.

 11. Stefan Sahlström says:

  Är ute och reser just nu, me skicka mig ett mil på vad du vill ha och hur vi går till väga. Så hör jag av mig i nästa vecka. Mailen är stefan.sahlstrom@telia.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *