Om mig

Den som ligger bakom sajten Tacitus och som har skrivit den här presentationen heter Örjan Martinsson. Jag är född och bosatt i Gustavsberg, två mil öster om Stockholm.

Min hemsida har funnits på Internet ända sedan våren 2002 och skapades medan jag pluggade på Uppsala universitet. Det var då ett renodlat hobbyprojekt där jag kunde skriva om mitt favoritämne under friare former än vad som gällde på universitetet. Hemsidan blev mycket större och mer populär än vad jag hade kunnat tro när jag började. Men detta har inte förändrat dess inriktning. Det är ett fortfarande mitt privata hobbyprojekt där jag skriver om det som intresserar mig. Naturligtvis är jag mån om att den information som står på hemsidan är korrekt och jag tar gärna emot rättelser.

Någon mer information om mig själv än den jag har lämnat här är jag dessvärre ovillig att ge. Jag är inte ute efter någon kändisstatus utan föredrar anonymitet. Om det finns folk som tycker att det skadar hemsidans trovärdighet så är det något jag kan leva med. Själv är jag dock av den uppfattningen att artiklar ska bedömas på egna meriter och inte på dess författares.

Örjan Martinsson

17 svar på Om mig

  1. Hej!

    Har du sett denna min självpublicerade, 500-sidiga bok (A4-format, vikt 2,2 kg) om Ardenneroffensiven på svenska:

    http://www.bergstrombooks.se/

  2. Elias Andersson skriver:

    Hej.
    Vill tacka för en väldigt bra och välskriven blogg! Jag undrar ifall du har något tips om litteratur/hemsidor om uniformer, svenska, danska under sent 1600tal, runt det Skånska kriget? Är tacksam för all hjälp!

    Mvh

  3. Örjan Martinsson skriver:

    Lars-Eric Höglund har skrivit en bok om Skånska krigets svenska fanor och uniformer som går att beställa från den här sidan:

    http://www.acedia.se/militaria.htm

    Den danska arméns uniformer beskrivs i en artikel av Torstein Snorrason och Olaf Hasselhager. Den fanns tidigare tillgänglig i PDF-format i Daniel Schorrs numera nedlagda hemsida men går fortfarande att få tag i genom webbarkivet:

    http://web.archive.org/web/20090419195119/http://www.northernwars.com/Danish%20Army%201675-79.pdf

  4. Hans skriver:

    Om du ör intresserad har jag matrial on de tidiga Prins August Formarna

  5. Stefan Sahlström skriver:

    Hej!
    Jag är 47 och boende i mellansverige. Jag gjöt en del när jag var liten och hittade några när jag gick igenom en del kartonger hos mina föräldrar. Detta var för ett halvår sedan. Har återupptagit gjutningen och dessutom börjat måla dem. Känns dock som att man är en amatör jämfört med dig. Skulle vilja veta lite mer om hur du bär dig åt så att jag kan förkovra mig. Tacksam för input om tid finnes förstås. MVH Stefan

  6. Örjan Martinsson skriver:

    Jag hjälper gärna till med att besvara frågor om tenngjutning och målning!

  7. Stefan Sahlström skriver:

    Då undrar jag om du kan tala om vad för verktyg du använder. T ex typ av pensel, ev förstoringar och annat. Jag har själv en speciell lampa där det är förstoringar inbyggt. Väldigt praktiskt.

  8. Örjan Martinsson skriver:

    En lampa med förstoringar har jag ännu inte. Jag har inte känt ett behov av en sådan vilket jag antar beror på att mina ögon fortfarande är i ett tillräckligt gott skick. Istället använder jag mig av två Ikealampor (Kroby) med väldigt starka glödlampor (motsvarande 100 w) som belyser bordet från varsitt håll.

    Penslarna köper jag från hobbybutiker och jag strävar efter att ha så små som möjligt. Just nu har jag till exempel Dekorima-penslar med storleken 5/0. Sedan har jag förstås större penslar också som jag använder för större ytor. För att ta bort hårstrån som lossnar och hamnar på figuren så har jag en pincett.

    När det gäller själva gjutningen så använder jag mig av Prince Augusts klämmor, men jag har hela sju stycken av dem som jag har justerat så att de klämmer olika hårt. För lyckade gjutningar gäller det ju att hitta jämviktsläget där klämmorna håller fast formhalvorna så löst att all luft kan komma ut, men ändå tillräckligt hårt så att ingen metall läcker ut.

    För att bearbeta figurerna har jag en avbitartång och två platt-tänger. De senare är väldigt praktiska att använda sig av eftersom man inte behöver vänta tills figurerna har blivit svala innan man kan ta loss dem från formarna och börja vrida bort tennklumpar. För att fila bort gjutskägg och ojämna ytor så har jag dels en stor fil av den sort som använde sig av i träslöjden och sedan ett set med tio olika småfilar som jag köpte på Clas Ohlson. En gammal morakniv kommer också ofta till god användning.

  9. Stefan Sahlström skriver:

    Hej igen. Tack för svaret. Jag har endast kunnat få tag på 0/2 pensel och skall försöka få tag på en 0/5. Har nämligen lite svårt att komma ner på din detaljnivå och det skulle vara roligt göra det. Har planer på att skapa en scen med slaget vid Poltava och särskillt vid redutterna. Vet inte om det blir så men det vore skoj och pröva. Har dessutom köpt några 25mm gubbar från Napoleon krigen. Hade där också tänkt att göra något. Har dock ej börjat än. En sista fråga bara innan jag lämnar dig ifred. Finns det möjlighet att få köpa en gubbe från dig. Helst en ryttare. Hade varit bra och ha lite som mall. Speciellt på detaljnivåerna.
    MVH Stefan

  10. Örjan Martinsson skriver:

    Jo, du skulle kunna köpa en ryttare av mig. Men min målningstil är i jämförelse med andra figurmålare väldigt enkel då jag inte målar sådant som inte redan finns på figuren och inte heller använder mig av skuggningsteknik.

  11. Stefan Sahlström skriver:

    Är ute och reser just nu, me skicka mig ett mil på vad du vill ha och hur vi går till väga. Så hör jag av mig i nästa vecka. Mailen är stefan.sahlstrom@telia.com

  12. Albin Jonsson skriver:

    Det här är troligtvis fel tråd att ställa denna fråga på men jag måste undra, vad hände egentligen med denna blogg? Senaste aktiviteten var från 2018. Om någon som fortfarande spenderar tid här inne och läser så hade jag gärna vilja veta.

  13. Jag fick helt enkelt för mycket att göra utanför hobbyn så jag tog en paus som sedan blev mycket längre än vad jag hade tänkt mig. Jag ska återuppliva bloggen men det tycks hela tiden skjutas upp i framtiden.

  14. Albin Jonsson skriver:

    Jag trodde ärligt talat ingen skulle svara. En annan fråga, kommer du någonsin att uppdatera tacitus.nu till att inkludera regementen och uniformer för Hannovers och Holsteins arméer?

  15. Man ska aldrig säga aldrig, men jag tror att jag vill gräva mer på djupet istället för att breda ut mig ännu mer längs sidorna när jag återupptar arbetet med hemsidan.

    Holstein och Hannover är nog främst av intresse för dem som håller på med spanska tronföljdskriget. Om man undantar krigshandlingarna i Holstein år 1700 så deltog de hannoverska trupperna inte alls i stora nordiska kriget. De holsteinska trupperna var efter spanska tronföljdskrigets slut utlånade till Sverige för att försvara Pommern där de kort efter togs tillfånga, men de är alla redovisade tillsammans med svenskarna i sidorna om slaget vid Strezow.

    http://www.tacitus.nu/karoliner/slag/Stresow/svenskar.htm

  16. Albin Jonsson skriver:

    Jag har spekulerat lite king Holsteins armée och jag tvivlar på att de had över 6 regementen. På sidan om Streszow så kunde jag hitta två regementen och tack vare en bok från Osprey Publishing så har jag hittat ett till. Alla har varit infanteri regementen, jag skulle gärna vilja veta om Holstein hade något Kavalleriregemente. Då jag håller på och skapar en holsteinsk armée i 6mm.

  17. Örjan Martinsson skriver:

    Det var fyra holsteinska regementen som trädde in i svensk tjänst den 15 maj 1715 och alla finns redovisade på Stresow-sidan:

    Holsteinska dragongardet (562 man på Rügen)
    Holsteinska kavalleriregementet (335 man på Rügen)
    Holsteinska livregementet till fot (149 man i Stralsund och okänt antal på Rügen)
    Holsteinska infanteriregementet (505 man, enbart i Stralsund)

    Enligt Osprey deltog det sistnämnda regementet i slaget vid Ramillies med en bataljon under befäl av H. A. von Barner (ersattes som regementschef av J. W. von Dellwigh 1715). Vid dess sida fanns även en holsteinsk bataljon under befäl av Aderkas. Detta kan vara frågan om Livregementet till fot eftersom jag inte vet vem som var dess regementschef innan A. Koskull tog över 1714 (jag har bara uppgifter på de regementschefer som var i svensk tjänst).

    Enligt Osprey-boken deltog också åtta holsteinska dragonskvadroner i slaget vid Ramillies, fyra under befäl av van der Nath på högra flygeln (måste vara Dragongardet, eftersom dess chef sedan 1703 hade detta namn) och fyra under befäl av Baudissin på den vänstra flygeln (Holsteinska kavalleriregementet?) .

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *