Nya musketerare

12 uppländska och 24 gardesmusketerare är nu klara. Sakta men säkert närmar jag slutet på ett projekt som jag påbörjade i ett annat sekel. Endast 20 stående pikenerare fördelade på Närke-Värmlands, Östergötlands, Kalmars och Skaraborgs regementen återstår att gjuta och måla innan jag har färdigställt den svenska slaglinjen vid Poltava i enhetliga poser. 

Sammanlagt blir det en 276 man stark slaglinje. Nästan alla dessa iförda blågula uniformer. När jag väl blir klar med de återstående pikenerarna (sannolikt i sommar) ska det bli skönt att gå över till något annat projekt där variationen på uniformerna är större. Det mest logiska borde bli att börja måla den ryska slaglinjen, men jag vill avvakta med detta i väntan på att mer litteratur om den ryska armén kan publiceras. För det finns mycket information om den som just nu är bara tillgängligt på ryska och jag vill helst slippa måla om mina tennsoldater i samma omfattning som hittills har varit fallet.

Jag har fortfarande inte gett upp planerna på mer kavalleri även om det skulle innebära ännu mer blågula tennsoldater. Däremot har jag börjat överväga att måla artillerister eftersom jag har fått tag i Prince Augusts formar med mörsare och tolvpundiga kanoner som jag inte har använt. Sedan har jag förstås ett embryo till en jylländsk bataljon och en halvfärdig västerbottnisk skjutande bataljon som väntar på att bli färdiga. Men vi får se under sommaren vad jag kommer att hitta på.

Det här inlägget postades i Tennsoldater. Bokmärk permalänken.

1 svar på Nya musketerare

  1. Henrik Andersson skriver:

    Kör hårt med artelelriet. De kan ju vara den äldre modellen med grå uniform elle lite nyare med blå. Gabska slött att måla de blå, för allt är blått.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *