Något annorlunda ryssar

De ryska tennsoldater som syns på bilden är desamma som jag har haft sedan vintern 1996-97. Men det är något som är annorlunda med dem. Och då syftar jag inte på kanonernas hjul som nu är järnskodda utan gul färg . Den ändringen gjorde jag redan för ett halvår sedan. Nej, den stora skillnaden mellan den här bilden och de jag har på hemsidan är att ryssarna nu är ljushåriga istället för att enbart ha svart hår. 

När jag först målade tennsoldater i början av 90-talet visste jag inte vad som var en lämplig fördelning av olika hårfärger. Jag valde då att helt enkelt låta en tredjedel ha gult hår, en annan tredjedel brunt hår och den sista tredjedelen svart hår. Förmodligen var jag inpirerad av mina playmobil-gubbar som hade just den fördelningen. Men när jag började titta närmare på min omgivning insåg jag ju att svart hår är extremt ovanligt bland etniska svenskar. Så när det 1996-97 blev dags att gjuta om mina tennsoldater, och måla dem med matta färger, valde jag att hädanefter låta gula och bruna nyanser dominera. Närmare bestämt Humbrolfärgerna 24, 62, 63, 74 och 110 som används i samma utsträckning samt någon enstaka tennsoldat i varje formation som fick den svarta färgen 33. Senare har jag tagit bort den svarta färgen helt och hållet och istället låtit Humbrol 98 representera dem med riktigt mörkt hår.

För ryssarna gjorde jag dock tvärtom 1996-97 och målade istället samtliga med svart hår. För i brist på information om vilka nyanser som är vanliga bland ryssar valde jag att göra det lätt för mig genom att använda samma svarta färg som jag använde till hattarna och halsdukarna. Jag insåg dock senare att min mentala bild av ryssar som ett mörkhårigt folk var grovt felaktig. Men jag fortsatte att måla dem svarta eftersom jag fortfarande inte visste vilka de rätta proportionerna var.

Det var först när jag gjorde en sachsisk dragonskvadron som det blev hög tid att rätta till de ryska hårfärgerna. Sachsarna hade nämligen identiska uniformer med en tidigare rysk skvadron med annorlunda poser och avsikten var att båda skulle kunna användas som såväl ryssar som sachsare. Fast då kan de inte ha svart hårfärg när de håller en musköt och vara blonda när de skjuter med pistol eller håller en värja.

Jag började därför söka på Internet efter information om ryska hårfärger.  Men det enda stället där jag stötte på detaljerad information var ett forum för ryska nynazister. Det var inte direkt en källa som man skulle ange på en skoluppsats, men där stod det att endast en halv procent av de etniska ryssarna hade svart hår. Sedan visades bilder på ”typiska ryssar” och deras hårfärger såg ut precis som våra svenska. Så den slutsats jag kunde dra av detta var att det inte finns någon anledning att avbilda ryssarna på ett annat sätt än vad jag har gjort med mina skandinaver och tyskar. De ryska tennsoldaternas hår blev därför ommålade och troligen är de nu mindre rasistiska än vad de var innan.

Det här inlägget postades i Färger, Tennsoldater. Bokmärk permalänken.

3 svar på Något annorlunda ryssar

 1. Henrik Andersson skriver:

  Ha ha ha!
  En socialdemokrat som faktiskt erkänner att det finns skillnader mellan folk. Det är mycket ovanligt idag.
  Etniska svenskar. Ja man är ju nästan fanatisk med att påstå att svenskar inte finns utan alla är invandrare.
  Och det är lite kul att Örjan erkänner att han varit lite rasistisk när det gäller ryssar.
  Ryssar är väl mest åt blond-bruna hållet?

  Själv brukade jag när jag målade soldater på 80-90-talet blanda färger. Tyckte det såg lite konstigt ut om någon hade exakt samma färg på håret som färgen på kläder och föremål. Blev ofta någon slags mörk blont-ljus brunt. Några fick en röd hår nyans.

  En stor del av soldaterna på svenska sidan var väl etniska tyskar och det var dom på fiendens också.
  Det vore överkurs om man hade soldater med finskt, baltiskt, slaviskt och nordiskt ansikte.

 2. Henrik Andersson skriver:

  Hade inte jag en kommentar här?
  Tog du bort den och isåfall varför?

 3. Örjan Martinsson skriver:

  Den råkade ut för ett tillfälligt försvinnande när jag rensade bort dagens skörd av spam idag. Jag får tidvis över 30 spam-inlägg om dagen. Strax efter att du skrev ditt senaste inlägg kom det till exempel i just denna tråd ett inlägg från författaren ”Märkeskläder” som innehöll texten ”Bra post. Jag står inför ett par av dessa problem.” och som länkade till något forum.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *