Ranenburgska dragonskvadronen

Efter att jag målade två ryska miniskvadroner (med blå respektive gröna rockar) för snart ett år sedan köpte jag nya formar från Prince August. Dessa formar tillhör en äldre serie (skapad av Holger Eriksson på 60-talet) som ersattes av den moderna 900-serien i slutet av 80-talet. De moderna formarna är visserligen mer välgjorda men de har inte ett lika stort utbud som den äldre serien. Bland annat saknas pukslagare och ryttare som skjuter med pistol och karbin. Så för att kunna gjuta tennsoldater med dessa poser måste man beställa de äldre formarna från Prince Augusts hemsida, vilket var vad jag gjorde.

Tanken var först att byta ut de främre leden i min ryska skvadroner med pistolskjutande ryttare och ersätta trumpetarna med pukslagare (dragoner hade trumslagare istället för trumpetare men både kavalleri och dragoner hade en pukslagare per regemente). Problem med att få tag i den målarfärg jag använt till den gröna skvadronen har dock ställt till med problem för mig (mer om det i en senare bloggpost).

Jag lyckades emellertid reformera den blå skvadronen och fick därmed ett antal ”arbetslösa” blå ryttare som i ommålat skick bildade stommen i en helt ny röd skvadron. Det främre ledet i den röda skvadronen fick som synes av bilden ovan  ryttare som sköt med karbiner. Anledningen till att jag gjorde mig besväret att måla om de blå ryttarna istället för att måla en ny blå skvadron var de möjligheter som en röd skvadron erbjöd. Såväl  sachsare som danskar hade nämligen röda uniformer och genom att bara byta ut fanbäraren kunde den röda skvadronen ingå i tre olika arméer i framtida dioramor.

Men ska man måla en rysk skvadron med röda rockar så finns det inte många regementen att välja på. Det var antingen Sjeremetevs livskvadron eller den Ranenburgska dragonskvadronen. Som redan framgått av rubriken valde jag det sistnämnda förbandet. Detta eftersom det ingick i den styrka som attackerade Roos bataljoner i Jakovetskijskogen.

Ranenburgska dragonskvadronen i strid mot Dalregementet vid Jakovetskijskogen

Utöver de röda rockarna med blå uppslag har jag ingen information om hur Ranenburgska skvadronen såg ut. Det blåvita sadeltäcket och pistolstrumporna har jag hämtat från uniformsbeskrivningarna av den sachsiska armén, närmare bestämt Dünewalds dragonregemente som deltog i slaget vid Fraustadt. Målar jag en ny fanbärare har jag alltså allt jag behöver för att formera en sachsisk skvadron tillhörande Dünewalds regemente. Tyvärr har jag inte hittat en lämplig dansk skvadron som kan representeras av mina Ranenburgare. Men är man inte alltföt petig med de historiska detaljerna kan man ändå låtsas om att de är danskar som stred vid slaget i Helsingborg eller Gadebusch.

Slutligen kan jag nämna att den nya skvadronens dragonfana skiljer sig från mina tidigare ryska dragonfanor genom att vara rektangulär istället för kvadratisk. Den rektangulära fanan har de rätta historiska proportionerna, men för att få till den har jag varit tvungen att klippa bort den kvadratiska metallbiten som utgör fanan på tennsoldaterna och ersätta den med en pappersfana. Tanken är att jag ska göra likadant med de övriga ryska fanorna vid ett senare tillfälle. (Ranenburgskas fana är för övrigt helt och hållet spekulativ)

Det här inlägget postades i Tennsoldater. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *