Framtida ansiktslyft på regementsbilderna

Karolin med hatt2Karolin utan kappaKarolin med karpus2Jag har nu långsamt börjat återuppta aktiviteten på hemsidan. Men jag har inte satt igång och målat eller fortsatt med översättningen. Istället har jag pulat lite med ett projekt att ersätta de gamla uniformsbilderna med en ny design. Resultaten ser ni intill.

De nya bilderna kommer att ha mer anatomiskt korrekta kroppsformer, men framförallt visa mer av utrustningen. Kappan kommer att bäras av figurerna istället för att avbildas bredvid dem. Allt detta resulterar i en mer kompakt bild. När jag sedan förminskar dem kommer de att inte vara lika höga som de gamla bilder vilket innebär att de borde bli lättare att överblicka en sida fylld med sådana bilder.

Nu kommer det dessvärre att dröja väldigt länge innan ni får se dessa bilder på hemsidan. Jag är som synes klar med mallarna för svenska infanterister, men jag måste även göra bilder på kavallerister och artillerister samt andra nationaliteter. Till skillnad från tidigare tänker jag inte använda mig av samma gubbe som för infanteriet med ryttarstövlar som enda skillnad. Hela hästen ska avbildas så att det går att se schabraken och pistolstrumporna. För artillerister vill jag även skapa en bild som visar hur kanonerna var målade. Allt detta är emellertid en mycket långsam process. I synnerhet med tanke på att jag egentligen inte är speciellt bra på att göra sådana här bilder. Jag är därför beroende av andra tecknares förlagor som jag sedan försöker modifiera så att de kan passa mina behov.

Ifall ni inte har lyckats lista ut det ännu så är förlagan till bilderna ovan en teckning av Göte Göransson som finns på sidan 95 i hans karolinerbok. Förutom att jag har återanvänt huvudena från mina gamla bilder (som också är baserade på en av Göranssons teckningar) så har jag försökt korrigera bilden genom att göra musköten längre och skorna mindre ”moderna”. De tvärtaskor som användes på 1700-talet var inte formade efter fötterna utan var helt platta framtill så att högerskon och vänsterskon såg likadana ut.

Det här inlägget postades i Uppdateringar på hemsidan. Bokmärk permalänken.

4 svar på Framtida ansiktslyft på regementsbilderna

 1. Mats Nyström skriver:

  Mycket snyggt! Härligt val av förlaga. Ser fram emot att se hästar och pjäser. Blir det även artilleriuniformer?

 2. Örjan Martinsson skriver:

  Kul att du uppskattade bilden! För artilleriet hade jag tänkt skapa en bild som innehåller både kanon och två artillerister som servar den, så artilleristernas uniformer kommer att synas även i fortsättningen.

 3. Tim Berg skriver:

  Riktigt stiligt! De ser definitivt mer levande ut!

 4. Henrik Andersson skriver:

  Gör mig glad gör en bild av en bohuslänsk dragon!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *