Fler tillverkare satsar på stora nordiska kriget

Nu är vi inne i oktober månad och det börjar bli hög tid för mig att återuppta min hobby efter en längre tids törnrosasömn. Det närmaste veckorna hoppas jag därför kunna göra färdigt det som har samlat damm sedan midsommar. Men innan dess tänkte jag ta sammanställa lite information som kommit ut den senaste tiden från olika tillverkare. Utbudet av tennsoldater från det stora nordiska kriget ser ut att snart öka kraftigt.

Redan för två och en halv månad sedan utlovade Prince August nya formar med bland annat formar med flera olika varianter av huvudbonader. Några närmare detaljer har dock inte kommit om denna omgång och om inga nyheter kommer snart så finns det väl en risk att de en än gång missar julen.

På andra håll är aktiviteten mer synlig. Warfare Miniatures satsning på färdiggjutna figurer i skala 28 mm har jag nämnt tidigare eftersom jag i samband med denna hjälpte dem med fanor. De första smakproven på hur deras nya figurer (eventuellt) kommer att se ut följer nedan:

Warfare Miniatures svenskar

Fler bilder finns på deras blogg. Företaget har gjort grundliga förberedelser i en ny tillverkningsmetod som kommer göra det möjligt att snabbt bygga ut ett mycket stort sortiment av figurer.

Den underliga figuren strax till höger om mitten ska föreställa en frusen underofficer som har vikt ned rocken, fällt upp kragen, fällt ned karpusens flikar och tagit på sig en kappa. Även om det inte var så många underofficerare som bar karpus så tycker jag att det är väldigt intressant att se figurer klädda för vinter. Hälften av stora nordiska krigets slag ägde ju rum i vinterväder så sådana figurer finns det alltid behov av. Trots att de är skala 28 mm så har de också mycket bättre detaljer jämfört med Prince Augusts figurer. Men jag avvaktar med mitt slutgiltiga omdöme tills jag får se hela det tilltänkta sortimentet.

En annan tillverkare som också ska sälja färdiggjutna 28 mm-figurer från det stora nordiska kriget är Ebor Miniatures. En av deras testfigurer följer nedan:

Ebor har också en bra skärpa på detaljerna, men jag tycker att Warfare Miniatures (och Prince August) har lyckats bättre med att få till realistiska kroppsformer. Ebors figurer ger intryck av att vara tecknade seriefigurer snarare än avbildningar av verkliga människor (dom har rejäla nävar!). De har dessutom gjort ett grovt misstag genom att göra ärmuppslagen alldeles för stora. De svenska ärmuppslagen skiljde sig ju från andra länders arméer genom att vara mycket mindre och därmed mer praktiska. Även Warfare gjorde det misstaget först, vilket de dock kunde korrigera efter att de fick feedback från sina forummedlemmar. Troligen kommer även Ebor att rätta till sitt misstag när de sätter igång produktionen på allvar.

Fast nu spelar det egentligen ingen roll för min del hur välgjorda dessa figurer än blir till slut. Jag kommer ändå inte att lämna 40-mm skalan, och även om jag skulle ha börjat med hobbyn först idag så skulle jag i alla fall hålla på med Prince Augusts figurer. Att köpa färdiggjutna figurer är alldeles för dyrt och att själv gjuta figurerna är den näst roligaste delen av hobbyn (att se det färdiga resultatet är det allra roligaste).

Det här inlägget postades i Tennsoldater. Bokmärk permalänken.

1 svar på Fler tillverkare satsar på stora nordiska kriget

  1. Henrik Andersson skriver:

    För litet blir aldrig bra.

    Det finns kanske en tanke med 25 mm figurer men de blir extremt svåra att måla.
    Och så ser de ut som dvärgar.

    Men det verkar vara så att tennsoldater upplever lite av en renässans.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *